Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισχυρά αντισώματα στους ηλικιωμένους από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ισχυρά αντισώματα στους ηλικιωμένους από το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το εμβόλιο που αναπτύσσουν, φαίνεται να εξασφαλίζει ισχυρή προστασία στους ηλικιωμένους. Τα καθοριστικά αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των δοκιμών του εμβολίου αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες.

Τα πορίσματα της πιο πρόσφατης έρευνας των δύο συνεργαζόμενων φορέων δημοσιεύτηκαν σήμερα, Πέμπτη, στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ενισχύοντας τις αρχικές ενδείξεις των πρώιμων σταδίων ανάπτυξης του εμβολίου, πως οι πειραματικές χορηγήσεις δόσεων στους ηλικιωμένους διαμορφώνουν τελικά ισχυρά αντισώματα απέναντι στην Covid-19. Το γεγονός αυτό αποτελεί και ζητούμενο της έρευνας μιας και οι ηλικιωμένοι είναι από τους πιο ευάλωτους από την προσβολή στον κορωνοϊό, ενώ ένα από τα εμπόδια που συναντά κάθε διαδικασία παρασκευής εμβολίου είναι αν η γενική αποτελεσματικότητά του είναι ανάλογη και στον γηραιότερο πληθυσμό. 

Ειδικά, τα ευρήματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φανερώνουν ότι το εμβόλιο ανταποκρίνεται στον οργανισμό των ηλικιωμένων στον ίδιο βαθμό που συμβαίνει και στα άτομα νεότερης ηλικίας, παρέχοντας την ίδια προστασία αντισωμάτων απέναντι στον ιό. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με 560 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 260 άνω των 70 ετών. Προηγούμενα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο, έδειχναν ότι το εμβόλιο δημιουργεί ισχυρή ανοσία σε άτομα ηλικιών 18 με 55.

Παράλληλα, η έρευνα αναδεικνύει ορισμένες παρενέργειες του εμβολίου στον παραλήπτη, το οποίο προκαλεί μια αντίδραση στα κύτταρα Τ που επιτίθενται στο στέλεχος του ιού τις πρώτες 14 μέρες, επιτυγχάνοντας πλήρη ανοσία για τον οργανισμό 28 μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το πρόγραμμα χορήγησης δύο δόσεων του εμβολίου που πριμοδοτούν οι πρωτοπόρες εταιρείες αυτή την περίοδο σημαίνει πως θα χρειαστεί η ανάπτυξη τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων δόσεων για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτή την προσπάθεια είναι, αφενός, η ασφαλής και αποτελεσματική διανομή του εμβολίου και αφετέρου, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει κερδίσει έδαφος τους μήνες της πανδημίας. 

Τέλος, τα αποτελέσματα που αναμένουν Οξφόρδη και AstraZeneca θα καθορίσουν το αν τα υποσχόμενα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα μπορέσουν να φτάσουν τον πήχη που έχουν θέσει αυτή τη στιγμή στην κούρσα του εμβολίου η Pfizer και η Moderna (ποσοστά αποτελεσματικότητας εμβολίου 95%). Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι η αξία της μετοχής της AstraZeneca στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αυξήθηκε κατά 1.7% σήμερα το πρωί, μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων.

Με πληροφορίες από το Bloomberg