Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κομισιόν σε AstraZeneca - Δεν θα αγοράσει τα επιπλέον 100 εκατ. εμβόλια

"Οχι" της Κομισιόν στην AstraZeneca - Δεν θα αγοράσει τα επιπλέον 100 εκατ. εμβόλια

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν προτίθεται να αγοράσει τις επιπλέον 100 εκατ. δόσεις της AstraZeneca, κάτι που περιλαμβανόταν στην τρέχουσα συμφωνία προμήθειας που είχε υπογράψει η ΕΕ με την εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για την ενεργοποίηση της ρήτρας έχει ήδη λήξει και η ΕΕ δεν σχεδιάζει να την ενεργοποιήσει, σύμφωνα με το Reuters. Η Κομισιόν έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις AstraZeneca, ως μέρος ενός συμβολαίου που περιελάμβανε 400 εκατ. δόσεις, εκ των οποίων οι 100 ήταν προαιρετικές.

Η EE δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφύγει νομικά Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων της.

Είπε ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα δύο διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σχολίασαν ότι η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν αν επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της AstraZeneca, όμως συμπλήρωσαν ότι οι περισσότερες χώρες μέλη στηρίζουν την κίνηση.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει δικαστικά εναντίον της εταιρείας, γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που είχε υπογράψει με την Ένωση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο, ωστόσο μια διπλωματική πηγή σχολίασε πως δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη με αυτή την κίνηση.

Ερωτηθείσα από το AFP, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει “την παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων” της AstraZeneca. “Με τις χώρες μέλη εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να το πετύχουμε”, σημείωσε, χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για προσφυγή. Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.