Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
εμβόλιο

Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις θα πάρουν Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Ιαπωνία - Η αποτελεσματικότητά του ίδια με αυτή των παιδικών εμβολίων

Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών του εμβολίου που παρασκευάζουν, όπως ανακοίνωσαν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech, έχουν θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19, μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, καθώς ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία θετικά νέα σχετικά με μια πανδημία που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον γερμανο-αμερικανικό όμιλο το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό. Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν, το εμβόλιο θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 με αυτήν που έχουν τα εμβόλια για παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την επείγουσα έγκριση του εμβολίου αργότερα αυτό το μήνα, αφού έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατασκευάσει αρκετές δόσεις για να εμβολιαστούν 15 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η Δρ. Κάθριν Τζάνσεν, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer. «Ήταν μια καταστροφική κατάσταση, μια πανδημία, και έχουμε ξεκινήσει μια πορεία για έναν στόχο που κανείς δεν έχει επιτύχει ποτέ - να βρούμε ένα εμβόλιο εντός ενός έτους».

Ανεξάρτητοι επιστήμονες ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα πρώτα αποτελέσματα πριν από τη συλλογή μακροπρόθεσμων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, η εξέλιξη καθιστά την Pfizer την πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από μια δοκιμή εμβολίων σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Έντεκα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής τελευταίου σταδίου, τέσσερα εκ των οποίων αναπτύσσονται στις ΗΠΑ. Η πρόοδος της Pfizer θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό στοιχείο για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία. Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να έχει πρώιμα αποτελέσματα αργότερα αυτό το μήνα.

Τα νέα έρχονται λίγες μέρες μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο κ. Τραμπ είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ένα εμβόλιο θα ήταν έτοιμο πριν από την Ημέρα των Εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου. Αυτό το φθινόπωρο, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ Αλμπερτ Μπουρλά, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει «κάποια δεδομένα» μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που δεν συνέβη.

Η επιχείρηση Warp Speed της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που προσπαθεί να επισπεύσει την παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου υποσχέθηκε στην Pfizer 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι οποίες θα δοθούν στους Αμερικανούς δωρεάν. Ωστόσο, η Δρ Τζάνσεν δεν θέλησε να εμπλακεί η εταιρεία σε πολιτικές σκοπιμότητες και τόνισε ότι δεν έχει λάβει ομοσπονδιακά κεφάλαια.

Τα δεδομένα που παρουσίασε η Pfizer τη Δευτέρα, έγινε μέσω δελτίου τύπου και όχι με τη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ώστε να δεχθούν την κριτική και τις παρατηρήσεις άλλων επιστημόνων. Δεν είναι πειστική απόδειξη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και τονίζεται ότι το αρχικό εύρημα αποτελεσματικότητας άνω του 90% θα μπορούσε να αλλάξει καθώς συνεχίζονται οι δοκιμές.

Η Δρ Τζάνσεν είπε, επίσης, ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και ότι μια ανεξάρτητη επιστημονική αρχή που εξετάζει τα δεδομένα δεν έχει ακόμα ενημέρωση την Pfizer για μια σειρά λεπτομερειών, όπως πόσοι άνθρωποι ανέπτυξαν ήπιες έναντι πιο σοβαρών μορφών Covid-19 - κρίσιμες πληροφορίες για την ην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η εταιρεία ζήτησε επίσης άλλα λεπτομερή δεδομένα που θα μπορούσαν να χρειαστούν εβδομάδες για έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει εκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Οι δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι 164 άτομα από σύνολο 44.000 που συμμετέχουν στην έρευνα, να αναπτύξουν Covid-19 ώστε να αξιολογηθεί το κατά πόσον το εμβόλιο προστατεύει από την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου και πόσο καλά προστατεύει άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Η πρώτη ανάλυση βασίστηκε σε 94 εθελοντές που ανέπτυξαν Covid-19. Η Δρ Τζάνσεν είπε ότι η ανεξάρτητη επιστημονική αρχή δεν ανέφερε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις προέρχονταν από συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί, αλλά με ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90%, οι περισσότεροι έπρεπε να ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

300 εκατ. δόσεις για την ΕΕ

Νωρίτερα, την ικανοποίησή της για τα ενθαρρυντικά νέα που προήλθαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech όσον αφορά στην ανάπτυξη και διανομή  του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους για να προμηθευτεί έως και 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

«Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19» σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Τwitter συμπληρώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί».

Ανακοίνωσε δε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο για ποσότητα έως και 300 εκατομμύρια δόσεις», και διεμήνυσε το εξής:«θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΕΕ θα πάρει 300 εκατ. δόσεις, η Ιαπωνία 120 εκατ. δόσεις, οι ΗΠΑ 100 εκατ. δόσεις (με οψιόν γαι 500 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο 30 εκατ. δόσεις.