Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
εμβόλιο

Εμβόλιο Pfizer: Αυτές είναι οι παρενέργειες - Τι αποκαλύπτουν οι εθελοντές

Το εμβόλιο της Pfizer, που ανακοινώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 90% στη δημιουργία αντισωμάτων, φαίνεται ότι προκαλεί «σοβαρό πονοκέφαλο», που μοιάζει με hangover και πονόλαιμο. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις εμβολίων, δεν λείπουν και οι παρενέργειες, που όπως όμως διαβεβαιώνουν οι εθελοντές, είναι προσωρινές.

Περίπου 43.500 άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές. Κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν παρενέργειες αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Ωστόσο, όπως είπαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν σύντομα.

Οι παρενέργειες αποκαλύφθηκαν λίγο αφότου η Pfizer αποκάλυψε τα στοιχεία που δείχνουν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δημιουργώντας ελπίδες στην ανθρωπότητα, που τον τελευταίο σχεδόν χρόνο είναι αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο 44χρονος Γκλέν Ντισίλντς από το Ώστιν του Τέξας ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ένας σοβαρός πονοκέφαλος, που υποχώρησε γρήγορα.

Από την πλευρά της, η 45χρονη εθελόντρια Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την έγχυση της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα της. Οι παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης, έγιναν χειρότερες μετά τη δεύτερη δόση, τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε.

Πάντως οι μετέχοντες δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό. Ωστόσο η Κάρι που εργάζεται στις εκδόσεις, εκτιμά ότι λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισε, έλαβε το πραγματικό εμβόλιο.

Το ίδιο πιστεύει και ο Ντισίλντς, που υπέστη επίσης παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου. Στη συνέχεια, προγραμμάτισε τεστ αντισωμάτων και όταν βγήκε θετικό, βεβαιώθηκε ότι δεν είχε λάβει το εικονικό εμβόλιο. Η ανοσολογική του αντίδραση του προκάλεσε αυτοπεποίθηση, ενώ ήταν «πολύ ενθουσιασμένος» με τις ανακοινώσεις της Pfizer τη Δευτέρα.

Περηφάνια ένιωσε ο Μπράιαν, μηχανικός από την Τζόρτζια, στο άκουσμα της είδησης. Όπως είπε, η συμμετοχή του στη μελέτη ήταν «το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει», καθώς «πολλοί άνθρωποι υποφέρουν αβοήθητοι από τον κορωνοϊό» στην Αμερική.

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι του δόθηκε το εικονικό εμβόλιο. Δεν είχε ανοσολογική αντίδραση και λίγο αφότου έλαβε και τις δύο δόσεις, διαγνώστηκε με κορωνοϊό, λίγο μετά την κόρη του που νόσησε τον περασμένο μήνα. Όλη η οικογένεια του Μπράιαν διαγνώστηκε με κορωνοϊό, αλλά όλοι κατάφεραν να αναρρώσουν.