Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βατόπουλος: Ένας ασυμπτωματικός σε κλαμπ μπορεί να κολλήσει 400 άτομα

Βατόπουλος: Ένας ασυμπτωματικός σε κλαμπ μπορεί να κολλήσει 400 άτομα

Η καραντίνα έχει τελειώσει και η ζωή βρίσκει τους ρυθμούς της μετά το lockdown του κορωνοϊού και όλο αυτό συνέπεσε με την αρχή του καλοκαιριού, ενώ ο κόσμος ξεχύθηκε στις παραλίες. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό δεν τηρούνται, αφού μπαρ γεμίζουν ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ένα γνωστό μαγαζί στη Φτελιά Μυκόνου το οποίο διοργάνωσε πάρτι, στο οποίο συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, και στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» 60 ημερών.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή το περιστατικό με τον συνωστισμό στο beach bar της Μυκόνου. Ο ίδιος, στην εκπομπή «Open Ελλάδα» σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας μας το πρόβλημα στις σωστές διαστάσεις του, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει με τη θέλησή του. Επίσης είναι θεμελιώδες να καταλάβουμε όλοι μας πως ο κορωνοϊός είναι εδώ, η επιδημία είναι σε πλήρη έξαρση, τα σύνορα θα ανοίξουν, άρα ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν μπορεί ναι είναι απομονωμένη, δεχόμαστε τον κίνδυνο να ανοίξουμε τα σύνορά μας, χρειάζεται, όμως, πλήρης έλεγχος, αλλά δεν ξέρω ποια δυνατότητα υπάρχει ώστε να γίνουν μαζικά τεστ», υπογράμμισε ο ίδιος.   

Αμέσως μετά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, απάντησε στην ερώτηση «σε έναν χώρο με 400 άτομα, σε ένα κλαμπ, για ποιες συνέπειες μπορούμε να μιλάμε λόγω του συγχρωτισμού;»: «Μπορεί να κολλήσει και τους 400, ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικός, ακόμα και αν το ιικό φορτίο του είναι πολύ μικρό. Αν μιλάει, βήχει, γελάει, με άλλους γύρω του, μπορεί να κολλήσει πολύ κόσμο. Και σε ένα μπαρ δεν πάμε για να απομονωθούμε, δεν πάμε στη γωνία σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, να πάμε να κάτσουμε σε μια γωνία του μπαρ. Εκεί πας για να μιλήσεις, να κοινωνικοποιηθείς. Δηλαδή, υπάρχει μια αντίθεση. Λέμε να ανοίξουν τα μπαρ, αλλά αυτό πρέπει να το σεβαστούμε».