Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
εμβόλιο

AstraZeneca: Τι δείχνει νέα έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της

Το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται πως έχει αποτελεσματικότητα 70% έναντι της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με νέα, ολοκληρωμένα στοιχεία της έρευνας για το σκεύασμα, που δημοσιεύει το ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και κάποιες ημέρες, το εμβόλιο της AstraZeneca απεδείχθη αποτελεσματικό κατά 90% σε μια ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά τη μισή δόση του σκευάσματος, ενώ το ποσοστό περιοριζόταν στο 62% για την πλειονότητα των συμμετεχόντων.

Με αυτό ως δεδομένο, η φαρμακοβιομηχανία ενσωματώνει το σύνολο των αποτελεσμάτων σε Βρετανία και Βραζιλία, κάτι που δίνει ποσοστό αποτελεσματικότητας 70%.

Νέα έρευνα της AstraZeneca για τη δοσολογία του εμβολίου

Η AstraZeneca είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή, για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τη νόσο Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Πασκάλ Σοριό. Να διαπιστώσει, δηλαδή, αν η αυξημένη αποτελεσματικότητα στο 90% μπορεί όντως να οφείλεται στη μειωμένη δόση ή αν το αποτέλεσμα ήταν τυχαίο.

Πολλοί ειδικοί στην ανοσολογία θεωρούν πως η χαμηλότερη αρχική δόση ενός εμβολίου μπορεί να λειτουργεί καλύτερα, σημείωνε ως μια εξήγηση για το θέμα ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. Δηλαδή, μια χαμηλότερη πρώτη δόση ίσως να οδηγεί ταχύτερα στη δημιουργία ανοσοκυττάρων «μνήμης», που ενεργοποιούνται περαιτέρω με την ενισχυτική δεύτερη δόση.

Εκείνο που θα προβληματίσει στη συνέχεια τις αρμόδιες κρατικές αρχές είναι η δοσολογία που θα επιλέξουν, εφόσον το εμβόλιο της AstraZeneca εγκριθεί.

«Η δουλειά μας ως επιστήμονες είναι να παράγουμε δεδομένα και να τα δημοσιεύουμε για να τα επεξεργαστούν πολίτες, επιστήμονες, αλλά και ρυθμιστικές αρχές. Δεν λαμβάνουμε εμείς την απόφαση», σημειώνει στον «Guardian» ο καθηγητής Άντριου Πόλαντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής των δοκιμών για το εμβόλιο.

Από την AstraZeneca, πάντως, ποντάρουν περισσότερο στην έγκριση του εμβολίου σε Ευρώπη και Βρετανία, ενώ υπολογίζουν πως θα είναι πιο περίπλοκο να δουν το σκεύασμά τους να κυκλοφορεί και στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον περιορισμένο αριθμό δεδομένων (σε εθνικό επίπεδο) και την απουσία εθελοντών μεγαλύτερης ηλικίας.

Σημειώνεται ότι ο FDA αναμένεται να εγκρίνει έως το τέλος της εβδομάδας την αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer.

Το εμβόλιο της AstraZeneca διαφέρει από τα άλλα σκευάσματα ενάντια στον κορωνοϊό, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να παρασκευαστεί, διανέμεται και φυλάσσεται σε απλό ψυγείο (το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης) και κοστίζει πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα.

«Έχουμε ανάγκη από όλα τα εμβόλια. Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες κατά νου, πριν ξεκινήσουν να συγκρίνουν δεδομένα σε μια σειρά από έρευνες», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό.

H AstraZeneca έχει ήδη έτοιμες 4 εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία πριν εκπνεύσει το 2020 και σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές στη χώρα.