Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι είπε η Κεραμέως για τις "XXL" μάσκες και ποια η επίσημη θέση της ΓΓ Δημόσιας Υγείας

Τι είπε η Κεραμέως για τις "XXL" μάσκες και ποια η επίσημη θέση της ΓΓ Δημόσιας Υγείας

Μετά από την παράδοση χιλιάδων μασκών σε αρκετά σχολεία, που δεν είναι... ακριβώς στις σωστές διαστάσεις, ένα ακόμη λάθος της κυβέρνησης, που αγγίζει τα όρια του "φιάσκου" (βλ. σκοιλ ελικικου), έρχεται στο προσκήνιο.

Μεγάλη συζήτηση και αιχμηρά σχόλια έφερε το μπάχαλο με τις μάσκες κατά του κορωνοϊού, που διανεμήθηκαν στα σχολεία την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Η Υπουργός Παιδείας ούσα καλεσμένη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, δεν έδωσε κάποια απάντηση στα σχετικά ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου, επαναλαμβάνοντας δύο φορές ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα η παράδοση μασκών στα σχολεία.

Όταν, μάλιστα, ο δημοσιογράφος τη ρώτησε για το εάν επικοινωνεί με τα άλλα υπουργεία, απάντησε «βεβαίως», χωρίς όμως να πει αν οι ακατάλληλες μάσκες θα αντικατασταθούν αύριο με άλλες που πληρούν τις προδιαγραφές.

Το σχετικό απόσπασμα:

Η επίσημη απάντηση για το λάθος με τις τεράστιες μάσκες των μαθητών

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, εξέδωσε απόψε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας στην οποία επισημαίνει:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Διαβάστε το Απόσπασμα Πρακτικού της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19

Με την υπ’αριθμ. Α1β/Γ.Π.οικ.12406/23-02-2020 Απόφαση του Υπουργού Υγείας, συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Α1β/Γ.Π.οικ. 36676/12/06/2020. Στην Αθήνα στις 27/08/2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε η 109η συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής και παρέστησαν οι κάτωθι:

 • Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.
 • Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
 • Καραούλη Βασιλική, Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.
 • Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
 • Αρκουμανέας Παναγιώτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
 • Παπαευσταθίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας (Ε.Κ.Α.Β.)
 • Γκογκόσης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημοσίας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
 • Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
 • Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας.
 • Γραμματέας: Τσιαμπαλή Βασιλική

Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη απαρτίας, έγινε έναρξη της συνεδρίασης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής με τα κάτωθι θέματα συζήτησης:

ΘΕΜΑ 2α: Προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

• Ως προς το 2α Θέμα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής λαμβάνοντας το λόγο παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με τις προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας ως εξής:

Προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

1. Πολύ καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%), πυκνής ύφανσης, >180 TC.
2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.
3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος (πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη, ή καλλίτερα λευκή η εσωτερική για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της. Στη περίπτωση που τα δύο στρώματα είναι ιδίου χρώματος θα πρέπει να υπάρχει διακριτή σήμανση (στάμπα ή άλλη ένδειξη) που θα υποδεικνύει τη φορά της μάσκας. Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική.
4. Διαστάσεις τελικού προϊόντος :

 • i. για ηλικίες <10 ετών 10 Χ 18 +/-1 εκ
 • ii. για ηλικίες >10 ετών 12 Χ 22 +/-1 εκ.

 

5. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.
6. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.
7. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Μετά από διαλογική συζήτηση και εξέταση όλων των ανωτέρω προδιαγραφών τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα τις ανωτέρω προδιαγραφές.

Ευχαριστώντας τα μέλη της Επιτροπής για την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έληξε τη συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΣΙΑΜΠΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ