Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο ΣτΕ η Εκκλησία για τα περιοριστικά μέτρα των Θεοφανείων

Στο ΣτΕ η Εκκλησία για τα περιοριστικά μέτρα των Θεοφανείων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στην χθεσινή λειτουργία.

Οι δυο αιτήσεις ακύρωσης, οι οποίες θα κριθούν από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ηλεκτρονικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19 υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Στις δύο αιτήσεις ακύρωσης, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Όπως τονίζεται η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.