Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παπαευαγγέλου: H πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες

Παπαευαγγέλου: H πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες

Η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει μία σταθεροποίηση, αλλά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ η εικόνα είναι γνωστή σε όλους με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, αποστασιοποιημένης παρατήρησης των εξελίξεων λες και δεν μας αφορά όλους” παρατήρησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παρά την όποια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα, όπως διαφαίνεται ανακοπή της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα και τον μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες”, επεσήμανε ακόμη η καθηγήτρια και συνέχισε λέγοντας ότι θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων. Τόνισε ότι σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο “βαθύ κόκκινο”, στο επίπεδο 5.

Νέες αυξητικές τάσεις εμφανίζονται σε: Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρο.

Όπως υπογράμμισε η καθηγήτρια, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων ιδιαίτερα δε σε περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό.

Σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται, σημείωσε ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου και ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες δέκα μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση, εμφανίζοντας κάποια σημεία σταθεροποίησης “πιθανά λόγω της αλλαγής της συμπεριφοράς όλων μας αλλά και λόγω της σταδιακής αύξησης των εμβολιασμών”. Συνολικά στην επικράτεια η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει μία σημαντική αυξητική τάση, υπογράμμισε επίσης.

Σημείωσε ακόμη ότι “η εμβολιαστική κάλυψη με νέες πρώτες δόσεις έχει αυξηθεί κατά μόλις 4% σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, χηλή νοσηρότητα, ψηλή θνητότητα, χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 55% όπως είναι η Πέλλα, το Κιλκίς, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Δράμα και η Λάρισα” και πρόσθεσε “οι νέοι εμβολιασμοί αφορούν άτομα κάτω των 60 ετών, κυρίως άτομα 25-55 ετών. Να σταθώ στη σημασία εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών γιατί αυτοί θα κινδυνεύσουν να νοσήσουν βαριά αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι”

Τόνισε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. “Δεν μπορούμε να θεωρούμε υπεράνω του ιού τον εαυτό μας επειδή είμαστε νέοι, υγιείς και ίσως και γυμνασμένοι” είπε χαρακτηριστικά.