Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάγκαλος

Ο Μενέλαος Πάγκαλος της Astra Zeneca: Ακόμη ένας Έλληνας... σώζει την ανθρωπότητα! Τι λέει για το εμβόλιο

 Ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, ένας Έλληνας, είναι μέλος της ομάδας που αναπτύσσει το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca, ο Μενέλαος «Mene» Πάγκαλος, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

«Ο πατέρας μου ήταν καπετάνιος. Η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά. Δεν υπάρχουν επιστήμονες στην οικογένεια. Και οι δύο ήταν πολύ υποστηρικτικοί και με οδήγησαν… μάλλον λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του πριν από έναν χρόνο.

Με την AstraZeneca συνεργάζεται από το 2010. Το 2019 έλαβε την τιμητική διάκριση του ιππότη από τη Βασίλισσα της Αγγλίας για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην επιστήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ένα tweet με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης, η αποτελεσματικότητα του οποίου μπορεί να φτάσει και το 90%, ο Μενέλαος Πάγκαλος σημειώνει: «Αλλάζοντας την πορεία της πανδημίας της Covid-19 θα απαιτήσει αποτελεσματικά εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά του κόσμου».

 

 

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Oxford/AstraZeneca κατά της Covid-19 είναι «ενδιαφέροντα» και θα χρειασθεί περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί αν η χορήγηση αρχικής μισής δόσης του εμβολίου προσφέρει περισσότερη προστασία, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αντριου Πόλαρντ.

«Αυτό το 90% είναι ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Αρα, όταν χορηγήσουμε μισή δόση ως πρώτη δόση, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα διαθέσιμου εμβολίου», δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ.

Αντίστοιχα, ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα της χορήγησης μισής αρχικής δόσης του εμβολίου σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα μπορεί να εμβολιαστεί ταχύτερα.

«Το να είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους είναι πραγματικά μεγάλο “συν” », είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των υπευθύνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια επιβεβαιώνουν ότι είναι υψηλής αποτελεσματικότητας κατά της Covid-19 και ότι θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην υγειονομική κρίση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας.