Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νοσοκομείο «Αττικόν»: Κραυγή αγωνίας από τους ειδικευόμενους γιατρούς

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Κραυγή αγωνίας από τους ειδικευόμενους γιατρούς

Εξαντλητικές εφημερίες, ανύπαρκτα ρεπό, τεράστια κενά αλλά και αποψίλωση του προσωπικού, ελλιπή μέτρα προστασίας και πρωτόκολλα-«λάστιχο». Αυτή είναι η πραγματική εικόνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», ένα από τα βασικά νοσηλευτικά ιδρύματα στη μάχη της πανδημίας στη χώρα μας, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι ειδικευόμενοι γιατροί του.

«Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ‘θωράκισης’ του ΕΣΥ είναι σαν τα χειροκροτήματα ορισμένων υποκριτών. Ψεύτικα και καταρρέουν μπροστά στην ωμή πραγματικότητα» καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν με αφορμή τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τα οποία έχουν οξυνθεί με το ξέσπασμα της πανδημίας και επιδεινώνονται με το 2ο κύμα.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα εργασιακά τους προβλήματα που επιδεινώνονται. Ήδη αναγκάζονται να ξεπερνούν το πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα. «Ωράριο 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες» περιγράφουν. «Σα να μην έφταναν αυτά η Διοίκηση της ΥΠΕ, μαζί με αυτή του νοσοκομείου και σε συνεργασία με διάφορους Διευθυντές προχωράνε στη μετακίνηση ειδικευόμενων συναδέλφων προς το νοσοκομείο Λοιμωδών. Οι λίστες αναμονής ειδικευομένων συνεχίζουν να λιμνάζουν και να καθυστερούν την ώρα που πάρα πολλές κλινικές έχουν τεράστια κενά. Για τα μισθολογικά δεν έχουμε παράπονο: ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα… Συνεχίζεται το παράνομο καθεστώς της κάλυψης της εφημερίας κλινικών από ειδικευόμενους άλλων κλινικών. Συνεχίζονται οι ‘άτυπες’ ποινές για τους ειδικευόμενους που έχουν το ‘θράσος’ και ...μιλάνε (π.χ. αποβολή από τα χειρουργεία)» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που τείνει να γίνει ανύπαρκτη. Την ίδια ώρα, τα μέτρα προστασίας του προσωπικού είναι τουλάχιστον ελλιπή και τα μέσα ατομικής προστασίας περιορισμένα, αναγκάζοντας τους να βγάζουν ολόκληρη εφημερία με μία χειρουργική μάσκα. Έξι ειδικευόμενοι γιατροί μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει, συνολικά πάνω από 20 στο προσωπικό του νοσοκομείου, όπως αναφέρουν. Ανοργανωσιά και αλαλούμ επικρατεί και στο ζήτημα της αναστολής λειτουργίας κλινικών λόγω πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης από κορωνοϊό, ενώ στην ψυχιατρική και την παιδιατρική κλινική ισχύει «το απαράδεκτο καθεστώς της μεικτής νοσηλείας (δηλαδή στην ίδια πτέρυγα ασθενείς covid και μη covid!!!) χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη (π.χ. ενδοεπικοινωνία)».

Οι ειδικεύομενοι γιατροί ζητούν άμεσα τη λήψη μέτρων. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με άνοιγμα θέσεων, άμεσους διορισμούς στις χιλιάδες οργανικές θέσεις με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σαφή πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση κρούσματος σε κλινική ή γιατρούς και διενέργεια τεστ στους γιατρούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όποτε και όταν χρειαστεί.