Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα κρούσματα: Σε ποιες γειτονιές της Αθήνας είναι τα περισσότερα

Νέα κρούσματα: Σε ποιες γειτονιές της Αθήνας είναι τα περισσότερα

Η έντονη ανησυχία για τον κορωνοϊο και τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα επέστρεψε, καθώς την προκαλεί ο αυξημένος αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Είναι ξεκάθαρο και το δείχνουν οι αριθμοί, ότι η πανδημίας εξαπλώνεται πάλι στην Ελλάδα. 

Χθες Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα εκ των οποίων μόνο τα 13 ήταν εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα 44 ήταν στο εσωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις γειτονιές της Αθήνας και της Αττικής που παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα, αυτές είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο κέντρο Κολωνάκι, Σύνταγμα, Αμπελόκηποι και στα Δυτικά προάστια.

Βέβαια υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Σχετικά με τα χθεσινά νέα κρούσματα υπενθυμίζουμε ότι:

10 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

3 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς,

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου,

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4336, με τα 1212 (28.0%) να θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2157 (49.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Παράλληλα χθες διαπιστώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά σε 10 διαφορετικές περιοχές. Προβληματισμό δε προκαλεί η περιοχή της Καβάλας στην οποία εντοπίστηκαν χθες 7 κρούσματα

Σημειώνεται ότι υπάρχουν συστάσεις από επιστήμονες που επιμένουν για σκληρότερα μέτρα. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτησης της αναπληρώτριας καθηγήτριας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασίας Κοτανίδου η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα».

Η καθηγήτρια πάντως ξεκαθάρισε, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνούν την ύπαρξη του Covid-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».

Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι «ουδείς είναι άτρωτος από τον κορονοϊό, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω». Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.