Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
απαγόρευση

Lockdown: Ξεκίνησαν τα νέα πιο αυστηρά μέτρα - Τι ακριβώς ισχύει από σήμερα το βράδυ

Ξεκίνησαν από σήμερα Παρασκευή 9 το βράδυ τα νέα πιο αυστηρά μέτρα, του ήδη ισχύοντος lockdown. Οι μετακινήσεις πλέον τις ώρες της απαγόρευσης επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για τους λόγους που θα δείτε αναλυτικά παρακάτω:

1. Για λόγους εργασίας με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr.

2. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας όπως η μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο.

3. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου και αυτό κοντά στην οικία.

Πώς θα δουλέψουν σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα

Από σήμερα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων θα κλείνουν στις 20:30. Το ίδιο ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ. Και οι δυο κατηγορίες πάντως μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα. Επισης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Τι ισχύει με τα delivery και τα take away

Τα delivery επιτρέπονται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο του εκάστοτε καταστήματος. Ακόμη επιτρέπεται το take away, δηλαδή η παραλαβή από το κατάστημα αλλά στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Δηλαδή επιτρέπεται για όσους βρίσκονται νόμιμα και τηρώντας τις προϋποθέσεις στον δρόμο ή γι’ αυτούς που πραγματοποιούν μετάβαση από και προς την εργασία τους.

Τι ισχύει για τους επιβάτες των πλοίων

Οι επιβάτες των πλοίων που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας μπορούν να μεταβαίνουν στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν προς τους προορισμούς τους κατά τις ώρες απαγόρευσης.