Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Lockdown: Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Τα σενάρια για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Lockdown: Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Τα σενάρια για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Κρίσιμη θεωρείται η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των ειδικών σήμερα, καθώς θα εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα θα εισηγηθούν για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Οι επιστήμονες θα ελέγξουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους όσον αφορά τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στην επιβάρυνση που έχει αποτυπωθεί στους επιδημιολογικούς δείκτες από την αυξημένη κινητικότητα μετά το άνοιγμα της αγοράς αλλά και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.  

Μείζονα προτεραιότητα, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων και στο πλαίσιο αυτό εξέταζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου. Μάλιστα, αύριο αναμένεται να θέσει το θέμα στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ υπάρχει κι ένα παράθυρο για δύο ακόμα μικρά «ανοίγματα» από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Το πρώτο είναι η επαναλειτουργία των πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών και το δεύτερο να επιτραπεί και το κυνήγι εντός νομού, χωρίς διαπεριφερειακή μετακίνηση και με περιορισμό στα άτομα. 

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, δε θεωρείται πιθανή η επαναλειτουργία της πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου

Γκάγκα: Απόλυτη προτεραιότητά μας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

"Ελπίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν γρήγορα" ανέφερε η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης.

"Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αύριο στην επιτροπή των ειδικών. Νομίζω ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι κάτι που το θέλουμε όλοι" ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Και συνέχισε: "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά. Άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία".

"Όμως πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία" κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Τι θα γίνει με πρακτορεία ΟΠΑΠ και χιονοδρομικά κέντρα

Την σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητηθεί και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, τα οποία πιθανότατα θα ανεβάσουν ρολά από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το κυνήγι και το ψάρεμα.

Σε ό,τι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα, το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όμως η λειτουργία τους τοποθετείται σε τουλάχιστον δύο εβδομάδες από σήμερα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να αποφασιστεί να ανοίξουν γύρω στις 6-8 Φεβρουαρίου, συμπαρασύροντας και την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού. Πάντως, το ζήτημα προβληματίζει πολύ τους ειδικούς, καθώς από τη μια αντιλαμβάνονται ότι αν τα χιονοδρομικά δεν ανοίξουν τώρα, το οικονομικό κόστος για τον κλάδο θα είναι τεράστιο, από την άλλη όμως αν επιτραπεί η λειτουργία τους θα υπάρξει σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από νομό σε νομό και αυτό είναι κάτι που τους τρομάζει.