Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φωτιά στην Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα σε Πευκί και Γούβες - Προς το Ασμήνι κινείται το μέτωπο της φωτιάς

Φωτιά στην Εύβοια: Στο χωριό Γερακιού μεταφέρθηκε η μάχη για να μην φτάσουν οι φλόγες στην Ιστιαία

Μάχη με όσα μέσα διαθέτουν οι κάτοικοι στη Γερακιού  της Εύβοιας προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Και όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε νέα φωτιά στην εκκλησία του χωριού. 

Ωστόσο οι προσπάθειες των λιγοστών κατοίκων που έχουν μείνει στο χωριό δυσχεραίνονται καθώς δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση να σπεύσουν στην περιοχή πυροβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα το μέτωπο που νωρίτερα κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες στο Πευκί πλέον κινείται προς το Ασμήνι. 

Σημειώνεται πως το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα. 


Προς το Ασμήνι κινείται αυτή την ώρα η πύρινη λαίλαπα την ώρα που η εικόνα στο Πευκί και τις Γούβες είναι λίγο καλύτερη. Παρόλα αυτά πυροσβέστες, κάτοικοι αλλά και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Νωρίτερα το απόγευμα η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτια στο Πευκί  ενώ πυροβέστες και κάτοικοι πάλεψαν με κάθε μέσο για να περιορίσουν τη φωτιά.  Υπήρξαν δε περιπτώσεις που χρησιμοποίησαν λάστιχα από αυλές σπιτιών αλλά και κλαδιά δέντρων.

Στο μεταξύ τα πυροσβεστικά ξέμειναν από νερό και ανεφοδιάζονται ενώ οι πυροσβέστες ακούστηκαν σε ζωντανή μετάδοση να φωνάζουν με ντουντούκες ότι χρειάζονται νερό για να κατασβέσουν το πύρινο μέτωπο.  Παράλληλα ηλικιωμένοι μεταφέρονταν με κάθε μέσο στα φέρυ μποτ που περιμένουν στην παραλία. Μάλιστα άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που δεν μπορούν να περπατήσουν μεταφέρονταν είτε υποβασταζόμενοι είτε ακόμα και πάνω σε κρεβάτια.

Οι άνεμοι λίγο μετά τις 19:30 έπεσαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών και κατοίκων. Την ίδια ώρα και στο μέτωπο που μαίνεται στις Γούβες η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη. Όμως όπως και στο Πευκί έτσι και στις Γούβες κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες βρίσκονται σε επιφυλακή υπό των φόβο αναζωπυρώσεων.

Η Περιφέρεια Αττικής στέλνει ειδικά οχήματα ως βοήθεια για την κατάσβεση

«Είμαστε αλληλέγγυοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στους συμπολίτες μας κατοίκους της Ευβοίας που δοκιμάζονται σκληρά από τον πύρινο εφιάλτη» τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ο ίδιος ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ομολόγου του Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, αποστέλλει 7 μεγάλες υδροφόρες και 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Η αποστολή τους, έχει ξεκινήσει και σύντονα θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιοποιηθούν όπου κρίνεται αναγκαίο στις φλεγόμενες περιοχές της Εύβοιας.

Στο μεταξύ σταθερή παραμένει η κατάσταση στις καμένες περιοχές της Αττικής, όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βας. Κόκκαλης, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τους εθελοντές να επιχειρούν συνεχώς αντιμετωπίζοντας καίρια τις αναζωπυρώσεις.
pirosvestika-main