Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φωτιά σε Κερατέα, Βίλια: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Μάχη για σπίτια και Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Αττική: Ολονύχτια μάχη να μην φτάσουν στα Βίλια οι φλόγες - Κίνδυνος από αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Άλλη μια δύσκολη νύχτα για την πυροσβεστική και τους κατοίκους των οικισμών σε Βίλια και Κερατέα, με τις φωτιές που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι να εξακολουθούν να μαίνονται, έχοντας ήδη προκαλέσει καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες.

Μάλιστα, με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και οι προσπάθειες συνεχίζονται από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους (οπου δεν έχει χρειαστεί να απομακρυνθούν, λόγω εντολής εκκένωσης).  

Οι δυο φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και συνεχίζουν να καίνε ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες για την οριοθέτηση - αρχικά - και τον έλεγχό τους. 

Σύμφωνα με την πιο προσφατη ενημέρωση, η κατάσταση στα Βίλια παραμενει αρκετά δύσκολη, ενώ αργά το απόγεμα δόθηκε εντολή για εκκένωση και του οικισμού Βενίζα
 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από  τα Βίλια», ζητώντας ενίσχση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το μεγάλο μέτωπο κινούνταν προς το όρος Πατέρα και είχε φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος.

πατερας

Στην Κερατέα υπάρχει μεν βελτίωση και αισιοδοξία για την οριοθέτηση του μετώπου, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, έχει όπου οι φλόγες προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, ενώ δίνεται μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί και οι εστίες αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο έδειχνε τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε ΜαρκάτιΣυντερίναΔημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε, ήταν να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

 


Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές στην Αττικής, αφού στα Βίλια τα πράγματα δεν είναι καλά, ενώ στην Κερατέα υπάρχει βελτιωμένη εικόνα. Ωστόσο, πλέον, λόγω της νύχτας έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και τη μάχη δίνουν οι επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά στα Βίλια έφτασε στην περιοχή Κρύο Πηγάδι και παρά τις αντυπυρικές ζώνες,  οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο και οδεύουν προς τον λόφο και με κατεύθυνση προς το Πόρτο Γερμενό.

Στην περιοχή επιχειρούν 240 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 82 οχήματα. Παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές, πυροσβέστες από άλλες χώρες, μηχανήματα έργου στρατού και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την φωτιά στην Κερατέα, η κατάσταση είναι βελτιωμένη, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός του περιμέτρου της πυρκαγιάς», ενώ γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί.

Στην Κερατέα επιχειρούν 104 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα.


Σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Βενίζα προχωρούν οι αρχές καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια.

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο OPEN, πρόκειται για προληπτική εκκένωση η οποία γίνεται με το να μην υπάρξουν προβλήματα μέσα στη νύχτα.

Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου σε δύο περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στα Βίλια και στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας. Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπίτι ενώ τεράστια είναι η ανησυχία για μία ακόμα οικολογική καταστροφή. 

Παράλληλα, ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αττική, καθώς όπως ανέφερε στο OPEN ο πρόεδρος των κατοίνω, τα Βίλια κινδυνεύουν καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα 2 χλμ από το χωριό.

Παραλλήλα νωρίτερα ο αντιπεφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε στην έκτακτη ενημερωτική του ΟPEN για τη φωτιά ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με τις φλόγες να έχουν ξεπεράσει το όρος Πατέρα. 

Η Πολιτική Προστασία με μηνύματα μέσω του 112 έχει δώσει εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών και στις δύο περιοχές. Σημειώνεται ότι οι άνεμοι που πνέουν στην Αττική είναι αρκετά ισχυροί με τις ριπές ανέμου να φτάνουν ακόμα και τα 7 μποφόρ. 

Στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κερατέα: Μεγάλη ανησυχία να μη φτάσει στον Εθνικό Δρυμό

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- 'Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Εντολής εκκένωσης έχει δοθεί από το 112 για αρκετούς οικισμούς. Συγκεκριμένα, στην Κερατέα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, ενώ εκκενώθηκαν και ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Καμαρίζα.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούν σπίτια στην περιοχή της Συντερίνας. Ανησυχία όλων είναι να μη φτάσει η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Οι εναέριες δυνάμεις δεν μπορούν να μπουν μέσα στον πυκνό καπνό και να επιχειρήσουν μέσα στο κέντρο της φωτιάς.  Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι αυτήν τη στιγμή κλειστός.

Βίλια: Εκκενώνονται περιοχές - Προς τα Μέγαρα η φωτιά

Σε πλήρη εξέλιξη και η φωτιά στα Βίλια, οι οποία μοιάζει ανεξέλεγκξτη και καίει παρθένο δάσοα. τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν στη φωτιά που καίει μέσα στο δάσος ενώ δύσκολες είναι και οι ρίψεις νερού από αέρος καθώς οι καπνοί είναι πυκνοί. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα Μέγαρα.

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί από το 112 για τους οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Ψάθας. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι, για και οι κάτοικοι πρέπει να κατευθυνυούν προς  Ψάθα, Αλεποχώρι. Εντολή δόθηκε και για εκκένωση για τους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο να κατευθυνθούν προς την Μάνδρα. Στη συνέχεια δόθηκε και εντολή εκκένωσης από το Μικρό ή Μέγα Βαθυχώρι προς την Ψάθα.

Στο μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Φωτιά στα Βίλια: Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό – Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό στα Βίλια, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.