Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εύβοια: Οργή κατοίκων για την καταστροφή του αιώνα

Εύβοια: Οργή κατοίκων για την καταστροφή του αιώνα

Οργισμένοι και απελπισμένοι είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας που επί μέρες κάνουν δραματικές εκκλήσεις στην Πολιτεία για βοήθεια. Εις μάτην. Όπως καταγγέλλουν έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της φωτιάς δίχως ικανή υποστήριξη πυροσβεστικών δυνάμεων, δίχως σχέδιο από την πολιτική προστασία, παλεύοντας μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Τα χωριά, τα παρθένα δάση, οι υποδομές, το βιός τους έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει ο τόπος τους, λένε απεγνωσμένοι.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής, περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής, περιγράφουν οι κάτοικοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η περιοχή καίγεται για έκτη μέρα, δίχως ρεύμα, δίχως νερό. «Το μόνο σχέδιο ήταν εκκενώστε», όπως τονίζουν.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που απέστειλε ο δήμαρχος της Ιστιαίας, Γιάννης Γκόντζιας τονίζοντας ότι «σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας». Ο ίδιος τόνισε μιλώντας στο Open ότι «η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας. Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”. Το μόνο που γνωρίζει η πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανα χωριό!».

«Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής.

«Καήκαμε από άκρη σε άκρη, κανένα πτητικό μέσο» λέει ο δήμαρχος Μαντουδίου χωρίς, όπως καταγγέλλει, να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Ενδεικτικά μηνύματα των κατοίκων

«Ποιο είναι το σχέδιο; Προφανώς το σχέδιο είναι η φωτιά να φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχουν εντολές να μην συμμετέχουν στην κατάσβεση, να συμμετέχουν μόνο στις εκκενώσεις. Οι μόνοι που βοηθούν είναι οι ντόπιοι πυροσβέστες κατά παράβαση των εντολών. Η επόμενη ημέρα δεν θα αργήσει να έρθει. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για πάρα πολύ κόσμο».

«Η περιοχή ήθελε δασικούς πυροσβέστες. Έχουν καεί σπίτια, καλό είναι να γλιτώσουν οι άνθρωποι αλλά εδώ ο κόσμος τι θα κάνει; Θα πεθάνουν της πείνας. Υπάρχει φιλότιμο από τα παιδιά της πυροσβεστικής, αλλά δεν σβήνονται έτσι οι φωτιές. Δεν έχουν τεχνογνωσία. Υπάρχει αδράνεια και δεν υπάρχει συντονισμός».

«Την επόμενη ημέρα θα είμαστε 40.000 ζωντανοί – νεκροί. Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια. Αν δεν πετάξει αεροπλάνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, θα θρηνήσουμε θύματα, ο κόσμος έχει κουραστεί».

«Καίγονται άνθρωποι, καίγονται περιουσίες. Έχει άπνοια και εάν δεν καταφέρουν να σβήσουν σήμερα τη φωτιά θα φτάσει δεν ξέρω κι εγώ που θα φτάσει. Ένα πανέμορφο πευκοδάσος το οποίο έχει καταστραφεί. Περίπου 20.000 κάτοικοι υπάρχουν στην περιοχή. Που θα πάμε; Θα φτάσουμε απέναντι κολυμπώντας;».

«Να πω σε αυτούς που μας άφησαν αβοήθητους να καιγόμαστε ότι εμείς δεν φεύγουμε. Θα μείνουμε για τις περιουσίες μας, κανένας δεν μας έχει βοηθήσει, οπότε εμείς θα καούμε μαζί με το χωριό μας. Άμα μείνω εγώ στον δρόμο ποιος θα με σώσει; Έχουμε γεμίσει βυτία, τα νερά από τις βρύσες και ό,τι άλλο προλάβουμε. Στο χωριό μπορεί και να έχουν μείνει 50 άτομα».