Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελασσόνα: Έκτακτη σύσκεψη σεισμολόγων - Πώς εξηγούν το σπάνιο φαινόμενο των «δίδυμων» σεισμών

Ελασσόνα: Έκτακτη σύσκεψη σεισμολόγων - Πώς εξηγούν το σπάνιο φαινόμενο των «δίδυμων» σεισμών

Την ώρα που οι κάτοικοι της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής εξακολουθούν να περνούν δύσκολες ώρες και να είναι αντιμέτωποι με μπαράζ μετασεισμών, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι μετά τα 5,9 Ρίχτερ, που «χτύπησαν» το βράδυ της Πέμπτης.

Οι επιστήμονες βρίσκονται δηλώνουν ότι τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας σεισμός που δεν περίμεναν και όπως τονίζουν δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ της Τετάρτης, αλλά για έναν νέο σεισμό που μάλιστα προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Σε συνάντηση που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Δαμάσι, όπου θα παραβρεθεί η επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου μετά το τέλος της σύσκεψης στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην περιοχή αναμένονται οικίσκοι για τη διαμονή πληγέντων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – στη Λάρισα – υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και με την συμμετοχή αυτοδιοικητικών αρχών και εκπροσώπων φορέων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι πλέον θα τοποθετηθούν οικίσκοι – με εκκίνηση από το Δαμάσι και το Μεσοχώρι και μετά όπου αλλού χρειαστεί – ώστε να διαμείνουν υπό καλύτερες συνθήκες σεισμόπληκτες οικογένειες των οποίων τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα.

Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι με επιπλέον 60 μηχανικούς ώστε να φτάσουν συνολικά τους 115 με στόχο τη γρήγορη προώθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Για ακόμη μία φορά ο περιφερειάρχης ζήτησε να παραταθεί η περίοδος μη εφαρμογής του lockdown στην Π.Ε. Λάρισας, ενώ συνέστησε την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων από τους πολίτες.