Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αφήνουν ακάλυπτη την αεράμυνα της χώρας μας

Αφήνουν ακάλυπτη την αεράμυνα της χώρας μας

Αν δανείσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot στη Σαουδική Αραβία - Σήμα κινδύνου από τον Ευάγγελο Αποστολάκη

Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια της χώρας εκπέμπει ο πρώην υπουργός Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σε δηλώσεις του αποκαλύπτει ότι οι υπάρχοντες συστοιχίες πυραύλων δεν καλύπτουν ολόκληρο τον εναέριο χώρο.

Γι΄ αυτό αν αποσύρουμε μια συστοιχία αποδυναμώνουμε την αεράμυνά μας.

Προφανώς η κυβέρνηση αδιαφορεί για την άμυνα της χώρας βάζοντας πάνω απ΄ όλα την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ δανείζει στη Σαουδική Αραβία συστοιχίες πυραύλων Patriot για να προστατευτεί από τις επιθέσεις που δέχεται από τους Ιρανούς.

Με τη μεταφορά των Patriot στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση αφενός αφήνει ακάλυπτο τον εθνικό εναέριο χώρο σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο και αφετέρου βάζει τη χώρα μας στο κάδρο της αντιπαράθεσης που έχει η Σαουδική Αραβία με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη.

Ειδικοί σε ζητήματα Άμυνας επισημαίνουν ότι η ισορροπία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχει ανατραπεί με την αγορά των ρωσικών S400 από την Άγκυρα.

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι αντί να αναζητήσουμε λύση για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, να αποδυναμώνουμε την αεράμυνα δανείζοντας στη… φτωχή Σαουδική Αραβία πυραυλικά συστήματα Patriot.

Για το επίμαχο αυτό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας εμπλέκεται άμεσα υπέρ ενός κράτους σε μια περιφερειακή διένεξη ενώ μέχρι τώρα οι όποιες διεθνείς παρεμβάσεις στόχευαν στην ειρήνη και τη συνεννόηση και ήταν μέρος επίσημων πρωτοβουλιών διεθνών οργανισμών.

Ήμασταν δηλαδή μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Η απόφαση για δανεισμό των Patriot στη Σαουδική Αραβία ελήφθη μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση για να ακυρώσουν τη μεταφορά των Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Τόσο το ΥΕΘΑ όσο και το υπουργείο Εξωτερικών ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για συμβολή των μελών του ΝΑΤΟ υλικά και χρηματικά στις περιφερειακές συγκρούσεις.

Που βρίσκονται σήμερα οι συστοιχίες Patriot

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας διαθέτει 6 συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3 οι οποίες βρίσκονται στην 21 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Κερατέας, στην 23η και 24η της Θεσσαλονίκης, την 25η της Χρυσούπολης, την 26η ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής και την 22η ΜΚΒ στη Σκύρο η οποία προστατεύει το κεντρικό Αιγαίο.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. Είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Αποτελείται από το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC), το Ραντάρ (Radar Set), τον Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations) και έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Η Π.Α. διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού - Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.