Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταγγελία φοιτητών - Όχι στην επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες Άρτας

Καταγγελία φοιτητών - Όχι στην επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες Άρτας

Aκόμη μια καταγγελία φέρνει στο φως το kontranews.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές, που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες της Άρτας, πρέπει να καταβάλλουν ενοίκιο. Αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει από τη 15η Νοεμβρίου, όταν ψηφίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ένας εσωτερικός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε και οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες της Άρτας, αλλά και των Ιωαννίνων να πληρώνουν για τη διαμονή τους.

Μέσα σε άλλα τονίζουν, πως για μεγάλο διάστημα είχαν μείνει χωρίς ζεστό νερό, λόγω "γραφειοκρατίας". Κουζίνες δεν υπάρχουν, και η χρήση ηλεκτρικών συσκευών είναι απαγορευτική λόγω πτώσης ηλεκτρικών ασφαλειών.

Οι απαντήσεις που παίρνουν από τους αρμόδιους δεν είναι καθόλου πειστικές. Ισχυρίζονται πως η επιβολή ενοικίου θα βελτιώσει τις υποδομές του κτηρίου και την καθημερινότητά μας. Πώς είναι εφικτό κάτι τέτοιο, όταν ήδη το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει δηλώσει πως υστερεί κατά 2 εκατομμύρια σε έσοδα;

Τέλος, κάνουν συσχετισμό της τοπικής κοινωνίας, με το δικό τους ζήτημα, μέσω της κατάργησης προστασίας της πρώτης κατοικίας, που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Απρίλη του 2020. Συγκεκριμένα αναφέρουν: "Σήμερα οι φοιτητές, αύριο οικογένειες και μέλη της κοινωνίας;"

Αναλυτικά το κείμενο:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΡΤΑΣ

      Χρονικό επίσημων γεγονότων : Τη 15η Νοεμβρίου του 2019 ψηφίστηκε από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, νέος εσωτερικός κανονισμός, ο οποίος επέβαλε ενοίκιο στους διαμένοντες φοιτητές των εστιών (συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών εστιών Άρτας), που βρίσκονται υπό την μέριμνά του. Τις επόμενες μέρες οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν και ενημέρωσαν τους αρμοδίους, πως δεν δέχονται την επιβολή ενοικίου. Τον μήνα Φεβρουάριο ,διαμείναμε για τρείς εβδομάδες δίχως ζεστό νερό, λόγω κωλυόμενων γραφειοκρατικών ζητημάτων. Παράλληλα, από την αρχή του έτους λειτουργούσε μονάχα ένα πλυντήριο για 150  φοιτητές, το οποίο στις 25 Φεβρουαρίου, έπαψε και αυτό να λειτουργεί. Παράλληλα κουζίνες δεν υπάρχουν πλέον και η χρήση ηλεκτρικών συσκευών είναι απαγορευτική ,λόγω πτώσης κεντρικών ηλεκτρικών ασφαλειών. Σήμερα, η μέριμνα αγνοεί πλήρως το αίτημά μας, τηλεφωνεί καθημερινά σε πρωτοετείς φοιτητές να καταβάλλουν τα ποσά και οι θυρωροί του κτηρίου , πιέζουν τους ήδη διαμένοντες φοιτητές να υπογράψουν ανάλογα έγγραφα που θα μας δεσμεύουν, παρά την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου της Εστίας.

      Τι υποστηρίζεται από τους αρμόδιους: Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως η επιβολή ενοικίου θα βελτιώσει τις υποδομές του κτηρίου και την καθημερινότητά μας. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, όταν ήδη το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει δηλώσει πως υστερεί κατά 2 εκατομμύρια σε έσοδα ; Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της μέριμνας αρνούνται την αναίρεση του νόμου και τηλεφωνούν συνεχώς για να πετύχουν τον χρηματικό σκοπό τους. Δίχως δισταγμό, αυστηρά εκφοβίζουν τους πρωτοετείς φοιτητές και επιμένουν παρά τις αντιρρήσεις στους παλαιότερους. Ταυτόχρονα μας μεταφέρονται ψευδείς πληροφορίες πως στις φοιτητικές εστίες των Ιωαννίνων όλοι οι φοιτητές πληρώνουν, ειδάλλως επιβάλλονται φορολογικές ποινές. Το γεγονός αυτό, αντιλέγει σθεναρά με τις πραγματικές συνθήκες, καθώς ούτε οι εκεί κατοικούμενοι φοιτητές, ασπάζονται το αναφερόμενο μέτρο.

     Τι πρεσβεύουμε οι φοιτητές της εστίας: Καταγγέλλουμε την επιβολή ενοικίου στις Φοιτητικές Εστίες Άρτας. Αιτούμαστε να αναιρεθεί ο νόμος, που απειλεί την δωρεάν παιδεία. Ζητάμε να αποκατασταθούν οι ζημιές στο κτήριο και να δοθεί η δυνατότητα να ζούμε υπό βιώσιμες συνθήκες, χωρίς εκφοβισμούς και απειλές.

     Πώς συνδέεται το ζήτημά μας με την τοπική κοινωνία:  Τον Απρίλιο του 2020 έχει αποφασιστεί να συζητηθεί το ζήτημα κατάργησης προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σήμερα οι φοιτητές, αύριο οικογένειες και μέλη της κοινωνίας ; Τι συμβαίνει και υπάρχει ανάγκη να αμφισβητείται το δικαίωμα στέγης για κάθε άτομο ; Η τοπική κοινωνία στηρίζει τους φοιτητές και εμείς συμβάλλουμε συνειδητά στην κοινωνία. Δεν δεχόμαστε κινήσεις αμφισβήτησης κανενός ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος και ζητάμε να αναθεωρήσουν όσοι σφάλλουν σκεπτόμενοι να διαπραγματεύονται την κατοικία οποιουδήποτε ανθρώπου.

                                                 Πώς προτείνουμε να επιλυθεί το ζήτημα

  • Άμεση κατάργηση του ανωτέρου μέτρου.
     
  • Υπογραφή εγγράφου το οποίο θα δεσμεύει τους αρμόδιους, να μην διαθέτουν την δυνατότητα υποβολής  ποινών σε όσους δεν προτίθενται να πληρώσουν και δέσμευση πως οι φοιτητές δεν θα επιβαρύνονται στο μέλλον ,φορολογικά ή θα αδυνατούν να λάβουν πτυχίο.
     
  •  Άμεση αποκατάσταση των πλυντηρίων.
     
  • Αποκατάσταση όλων των βλαβών.

Η μάχη που δίνεται είναι κοινή για φοιτητές και πολίτες της Άρτας. Πρεσβεύουμε την δωρεάν παιδεία και στέγαση. Όχι σε όσους την αμφισβητούν και την διαπραγματεύονται.