Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «μάρμαρο» το πληρώνει η κοινωνία…

Το «μάρμαρο» το πληρώνει η κοινωνία…

Της Ελένης Τσερεζόλε

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, παρατήρησε το εξής: «Οι δικοί του περιορισμοί δεν περιορίζουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορωνοϊού. Ομολόγησε με λίγα λόγια ο Πρωθυπουργός δύο πράγματα. Πρώτον ότι η πανδημία είναι μια «αναστάτωση» (παρά το γεγονός ότι επιφέρει εκατό περίπου νεκρούς την ημέρα και έχει στείλει εκατοντάδες συμπολίτες μας στις ΜΕΘ). Και δεύτερον ότι οι «περιορισμοί» που συνεπάγεται η κατάσταση αυτή, ουδόλως επηρεάζουν την κυβερνητική ατζέντα.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι αν δεν το έλεγε έτσι ωμά, όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιήσει την κρίση ως… ευκαιρία. Είτε αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είτε εφαρμόζοντας, μέσα στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, το οπισθοδρομικό και αποτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης κάθε, εναπομείνασας,  δημόσιας υπηρεσίας, ισοπέδωσης των κεκτημένων στον τομέα της εργασίας, ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, και όλα όσα περιγράφει το νέο «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης, η Έκθεση Πισσαρίδη. Ένα μοντέλο «εκτός εποχής», όπως παρατήρησε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, τονίζοντας ότι «παραβλέπει έναν σημαντικό παράγοντα, τον παράγοντα “ανισότητες”» που «αποδυναμώνουν την ίδια την οικονομική ανάπτυξη».

Δεν είναι τυχαίο ότι με το νομοσχέδιο που ήλθε στη Βουλή πλήττεται ο ΟΑΕΔ (μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών) και το κοινωνικό κράτος, ενώ η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα στους εργαζόμενους. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα στηλίτευσε αυτή τη στάση και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος, την καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης εντός του Δεκεμβρίου κ.ά. Εις ώτα μη ακουόντων δυστυχώς. Άλλωστε το είπε ο Πρωθυπουργός: οι μεταρρυθμίσεις μας δεν θα περιοριστούν από την πανδημία. Όχι, δεν πρόσθεσε ότι το «μάρμαρο» θα το πληρώσει η κοινωνία…

Αρθρογράφος