Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το λιώσιμο των πάγων, η Γροιλανδία και ο κυνισμός του Τράμπ.  

Το λιώσιμο των πάγων, η Γροιλανδία και ο κυνισμός του Τράμπ.  

 

Οταν ακούστηκε οτι ο Τράμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία, πολλοί νόμιζαν οτι τρελάθηκε. Μια προσκετική ματιά στον χάρτη αλλά και στο λιώσιμο των πάγων, δείχνει οτι μπορεί να μην εχασε τα λογικά του, ο Πλανητάρχης όμως έχει χάσει κάθε αίσθηση ευθύνης και κινδύνυ για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 

Για τον Τράμπ τώρα που λιώνουν οι πάγοι, ο Βόρειος Πόλος μοιάζει με οικόπεδο. Γι αυτό και το θέλει για να μην έχουν μόνον οι ...Ρώσοι ή οι Καναδοί,  λόγο στον Αρκτικό Ωκεανό. 

 

Πριν απο λίγες μέρες  τα Βασιλικά Ανάκτορα της Δανίας εξέφρασαν "έκπληξη" μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ότι δεν θα επισκεφθεί τη Δανία  στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου . Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε  την Τρίτη  20 Αυγούστου, ότι αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή της, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του, οι ΗΠΑ να αγοράσουν  τη Γροιλανδία. 

Ηταν κάπου στα μέσα Αυγούστου οταν η Wall Street Journal, δημοσίευσε την πληροφορία οτι ο Τράμπ προτείνει οι ΗΠΑ να αγοράσουν την Γροιλανδία. Κατά την ίδια πηγή, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη συζητήσει με συμβούλους του το θέμα, μελετώντας μάλιστα και το ενδεχόμενο υποβολής της σχετικής πρότασης προς τη Δανία. Δεν υπήρξε δημόσια επιβεβαίωση  η διάψευση. Οι Δανοί βεβαίως αρχισαν να αναζητούν ποιά είναι η αλήθεια και ποιό το ψέμα. Η κυβέρνηση της Δανίας με μια λιτή ανακοίνωση ούτε λίγο ούτε πολύ είπε «δεν πουλάμε». Η επιβεβαίωση ήρθε με την δήλωση Τράμπ οτι δεν πάει στην Δανία αφού δεν του πουλάνε την Γροιλανδία. 

 

Βεβαίως ο Τράμπ δεν είναι εντελώς τρελός. Είναι όμως ωμός και κυνικός. Οι ΗΠΑ (Αλάσκα) είναι κάπως μακριά από το κέντρο του Αρκτικού Ωκεανού και τον Βόρειο Πόλο.  Αμεση πρόσβαση έχουν οι Ρώσοι (κάτοχοι του ημικυκλίου γύρω από τον Βόρειο Πόλο), οι Καναδοί, οι Νορβηγοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί και οι.. Δανοί. Οι τελευταίοι  είναι πιο κοντά απ ολους στον Ρόρειο Πόλο λόγω της Γροιλανδίας. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι αμερικανοί θέλουν την Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν. Ο λόγος τότε ηταν στρατιωτικός, η εγγύτητα με την Σοβιετική Ενωση. 

 

Μπορεί οι κάτοικοί της Γροιλανδίας να ζούν από την αλιεία, αλλά η χώρα διαθέτει  κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου, λιθάνθρακα, χαλκού, ψευδάργυρου, σπάνιων γαιών, ακόμη και πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Το μυστικό για το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου, όμως, ίσως να βρίσκεται αλλού: Στο… λιώσιμο των πάγων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωνε τον Μάιο απο την Φιλανδία:  «Η σταθερή μείωση του πάγου της θάλασσας ανοίγει νέους διαδρόμουςκαι νέες ευκαιρίες για εμπόριο...Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού ανάμεσα στην Ασία και στην Δύση έως και 20 ημέρες...Οι θαλάσσιες διαδρομές της Αρκτικής θα μπορούσαν να γίνουν η Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά του 21ου αιώνα». Απευθυνόμενος δε στις υπόλοιπες χώρες του Αρκτικού Συμβουλίου, ειπε κυνικά: «Οι συλλογικοί στόχοι δεν είναι πάντα η απάντηση… Καθίστανται ανούσιοι και ακόμη και αντιπαραγωγικοί μόλις μια χώρα δεν συμμορφωθεί». Γι αυτό και  πολύ κυνικά ο Τράμπ θεώρησε πως οι Δανοί είναι υποχρεωμένοι να δώσουν πρόσβαση στις ΗΠΑ. Θα τους πληρώσει βρε αδελφέ...

 

Αρθρογράφος