Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο συνεχίζει να ροκανίζει το ΚΙΝΑΛ

Το αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο συνεχίζει να ροκανίζει το ΚΙΝΑΛ

Του ΣΠΥΡΟY ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ από την Κυριακάτικη Kontranews

Το κλειδί είναι η συμμετοχή και ακόμη ειδικότερα το πόσους, από μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ, θα καταφέρει κάθε υποψήφιος να οδηγήσει στην κάλπη. Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν την συμμετοχή σε πάνω από 100.000-120.000 ψηφοφόρους, μένει όμως να αποδειχθεί.

Λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στο ΚΙΝΑΛ, ενόψει της μάχης για την νέα ηγεσία, έριξε μία δημοσκόπηση της Opinion poll. Η Φώφη Γεννηματά κατηγορεί την εταιρεία ότι «διεξάγει “δημοσκόπηση” προκατασκευασμένου αποτελέσματος». Οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι «ξεδιάντροπα η εταιρεία προκατασκεύασε -κατά παραγγελία και πριν καν έχει τα αποτελέσματα της «έρευνας»- δίδυμο δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τις επιλογές της». Στελέχησυνεργάτες της κ. Γεννηματά δηλώνουν ότι στις ερωτήσεις για τον νέο αρχηγό δεν υπήρχε καν το όνομα της σημερινής προέδρου του Κινήματος. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες και απειλεί με μηνύσεις για τις «συκοφαντικές» κατηγορίες.

Το περιστατικό όμως ήρθε να επιβεβαιώσει την σκληρή αντιπαράθεση ενόψει των εσωκομματικών εκλογών. Και δεν είναι κρυφό ότι η προσπάθεια της δεξιόστροφης τάσης του ΚΙΝΑΛ είναι να εκτοπισθεί η Φώφη Γεννηματά ήδη στον α’ γύρο. Οι εκλογές της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου (όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος) θα καθορίσουν μια καινούργια περίοδο για το ΚΙΝΑΛ.

Ο κίνδυνος των αποχωρήσεων είναι ισχυρό ενδεχόμενο λόγω των διαφορετικών δρόμων που ήδη έχουν επιλέξει οι κορυφαίοι παράγοντες. Πολύ απλά στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν όσοι υποστηρίζουν ότι θα τα βρουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (προσοχή όχι με την ΝΔ αλλά μόνο όσο υπάρχει Κυριάκος) για να κυβερνήσουν και στον αντίποδα όλοι όσοι επιλέγουν πλέον τον δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας και της επιστροφής στις αριστερές ρίζες του Κινήματος. Ο διαχωρισμός είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην οποία βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, αλλά και στην αρχή, στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ. Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα της επιμονής της παλαιάς ηγεσίας (Κ. Σημίτης, Ε. Βενιζέλος) να δημιουργηθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ξεχαστεί (για αρκετούς λόγους), και να δημιουργηθεί ένας μίνι συνασπισμός στον χώρο της κεντροαριστεράς, ανάχωμα για να μην πάνε οι ψηφοφόροι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο δεν πέτυχε, το Ποτάμι έμεινε εκτός με αποτέλεσμα το ΚΙΝΑΛ να αποτελείται από τους εναπομείναντες του ΠΑΣΟΚ, ενδεδυμένους με άλλα «ρούχα». Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο λειτούργησε υπέρ του Μητσοτάκη και σε βάρος του Τσίπρα, το ΚΙΝΑΛ όμως ήταν ένα από τα «θύματα». Γι’ αυτό και πλέον αναζητά ρόλο και χαρακτήρα.

Το κλειδί είναι η συμμετοχή

Ο Α. Λοβέρδος και ο Ν. Ανδρουλάκης διεκδικούν και πάλι την ηγεσία, με το επιχείρημα ότι η Φώφη απέτυχε ή τελείωσε ο ρόλος της, καιρός για μία αλλαγή.

Η κ. Γεννηματά όμως αυτή την ώρα φαντάζει ως η μόνη που μπορεί να κρατήσει το ΚΙΝΑΛ ενωμένο για ένα διάστημα τουλάχιστον ως τις εκλογές. Στα παρασκήνια μάλιστα κάποια στελέχη πέταξαν και την άποψη της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών έως τις βουλευτικές εκλογές, ακριβώς για να χρεωθεί η Φώφη το ενδεχόμενο ενός κακού αποτελέσματος, κάτι βεβαίως που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Για την Φώφη Γεννηματά και η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη (παρά το γεγονός ότι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση) είναι ένα πρόβλημα στον πρώτο γύρο γιατί αντλεί από τις ίδιες δεξαμενές ψηφοφόρους.

Όποιος ισχυριστεί ότι έχει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του α’ και του β’ γύρου, μάλλον δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς λέει. Το κλειδί είναι η συμμετοχή και ακόμη ειδικότερα το πόσους, από μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ, θα καταφέρει κάθε υποψήφιος να οδηγήσει στην κάλπη. Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν την συμμετοχή σε πάνω από 100.000- 120.000 ψηφοφόρους, μένει όμως να αποδειχθεί. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τον κόσμο του... ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε ΚΙΝΑΛ, δυσαρέσκεια που μπορεί να αποτυπωθεί με αποχή.

Αρθρογράφος