Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στριμώχνει ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη για τους εισακτέους στα ΑΕΙ

Στριμώχνει ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη για τους εισακτέους στα ΑΕΙ

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Για τρίτη φορά κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας την επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την «επιτακτική ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια» και στην οποία επισημαίνεται «η εγκληματική αδιαφορία για τη νέα γενιά του τόπου μας» του Πρωθυπουργού. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχώρησε σε αυτή την ενέργεια ύστερα από την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαντήσει αρχικά στην ερώτηση που αφορά χιλιάδες μαθητές. Μία άρνηση που λέει ίσως πολύ περισσότερα ακόμη και από την απάντηση –όταν κάποια στιγμή δεήσει ο κ. Μητσοτάκης να τη δώσει...

Στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνεται ότι «με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι. τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο».

«Όμως το χειρότερο όλων είναι ότι αυτή η αλλαγή που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες σε δυσχερή θέση, γίνεται σε μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις οικογένειές τους», προστίθεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτά τον Πρωθυπουργό, αν θα επιμείνει στην εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ο ίδιος παρατηρεί ότι θέτει το θέμα αυτό «ανεξάρτητα από τις προφανείς πολιτικές μας διαφωνίες για την ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής» της κυβέρνησης.

Η ενέργεια αυτή του Αλ. Τσίπρα είναι διπλά σημαντική. Πρώτον αναδεικνύει ένα θέμα που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες και δεύτερον θέτει προ των ευθυνών του, εκθέτοντας τον Πρωθυπουργό: αν επιμένει, όπως δυστυχώς όλα δείχνουν, στην ιδεοληπτική του στάση, φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο 20 με 30 χιλιάδων που θα βρεθούν φέτος εκτός ΑΕΙ, στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων της Παιδείας. Αυτών ακριβώς που υπηρετεί η κυβέρνηση...

Αρθρογράφος