Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρ ολίγον πόλεμος: Η κρίση με το Ιράν και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή

Παρ ολίγον πόλεμος: Η κρίση με το Ιράν και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή

Βρεθήκαμε στα πρόθυρα μιας ακόμα σύρραξης  με παγκόσμιες επιπτώσεις, λόγω της  διαταγής Τράμπ να βομβαρδιστεί το Ιράν, την οποία ανακάλεσε στο παρά πέντε.  Οι σύμβουλοι του Τράμπ και πολλοί στο Κογκρέσο φλερτάρουν εδώ και καιρό με το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράν, ενώ επιζητούν μια τέτοια εξέλιξη και το Ισραήλ και φυσικά η Σαουδική Αραβία.  Ο ίδιος ο Τράμπ όμως ζήτησε να του πουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας. Έως ότου του δοθούν λεπτομέρειες προτιμά να αποφεύγει τον πόλεμο. 

Το απόγευμα της Πέμπτης (20.6) υπήρχε σύσκεψη διπλωματών και στρατιωτικών στον Λευκό Οίκο υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο με ένα θέμα. Την ώρα και τον τρόπο της αεροπορικής επίθεσης κατά επιλεγμένων στόχων στο Ιράν.  Η κινητοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή έως τον Περσικό Κόλπο είχε προηγηθεί, αεροπλάνα, πυραυλικά συστήματα εδάφους και πλοία ήταν στις θέσεις τους. Το σκηνικό ήταν παρόμοιο με αυτό του 2017 και 2018 όταν δόθηκε εντολή βομβαρδισμών  στόχων στην Συρία, αλλά αυτή τη φορά η προετοιμασία ήταν μεγαλύτερη και η απόφαση σημαντικότερη. Διότι το Ιράν είναι χώρα που έχει δυνατότητα απάντησης.

Η απόφαση για βομβαρδισμό  του Ιράν ήταν η αμερικανική αντίδραση στην κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου (drone) αμερικανικού αεροσκάφους, αξίας 130 εκ δολαρίων. Που σημαίνει ότι κουβαλά ισχυρό εξοπλισμό παρακολούθησης. Η κατάρριψη του αεροσκάφους, ήρθε μερικές μόνο μέρες μετά από κτυπήματα των Ιρανών σε πετρελαιοφόρα ιαπωνικών συμφερόντων που έπλεαν στον Κόλπο. Πριν από την εντολή για βομβαρδισμό υπήρξε διαβούλευση με την Τεχεράνη μέσω …Ομάν. Ο Τράμπ  έστειλε τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη μέσω του Σουλτανάτου του Ομάν και σε αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει λόγω για μία επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ προς το Ιράν ως αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικάνικου drone. Στο μήνυμά του, ο Τράμπ ανέφερε πως είναι κατά ενός πολέμου με το Ιράν και ότι επιθυμούσε να συζητήσει με την Τεχεράνη για διάφορα θέματα. Έδωσε ένα μικρό περιθώριο χρόνου για την απάντηση, αλλά το Ιράν αποκρίθηκε πως επαφίεται στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ να λάβει απόφαση για τέτοια ζητήματα.

Αξιωματούχος της Τεχεράνης ανέφερε ότι «Καταστήσαμε σαφές πως ο ηγέτης μας είναι εναντίον των συνομιλιών, αλλά το μήνυμα θα του παραδοθεί για να λάβει ο ίδιος την απόφαση… Ωστόσο είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράν θα έχει τοπικές και διεθνείς συνέπειες». 

Η αλήθεια είναι ότι το Ιράν προκαλεί, σχεδόν επιδιώκει την σύγκρουση. Η οποία δεν θα είναι μόνο με τις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και με στόχους στην Σαουδική Αραβία, και σε άλλες χώρες του Κόλπου. Στόχος είναι  να υπάρξουν  οικονομικές επιπτώσεις σε όλους και να ξανασκεφθούν  οι …ευρωπαίοι , οι οποίοι πιέζονται από τους αμερικανούς να λαμβάνουν μέτρα κατά της Τεχεράνης. Η διακοπή της Συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, από  τον Τράμπ, έφεραν νέα μέτρα με καταλυτικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ιράν. Η παραγωγή πετρελαίου  έχει μειωθεί δραματικά, γεγονός που δείχνει το πλήγμα στην οικονομία του Ιράν. 

Οι ΗΠΑ έχουν πάρει μέτρα κατά των δυο βασικών χωρών του OPEC , της Βενεζουέλας και του Ιράν. Κερδισμένοι οι Σαουδάραβες αλλά και η Ρωσία του Πούτιν (που είναι εκτός OPEC). Στους χαμένους συγκαταλέγεται και η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση πλέον με την Σαουδική Αραβία, την  Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ λοιπόν δεν έχουν παρά να περιμένουν  τις αρνητικές επιπτώσεις για την ιρανική οικονομία, εξαιτίας των μέτρων  που έχουν επιβληθεί.  Η οικονομική δυσκολία, φέρνει και κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα στο Ιράν των 100 εκ. κατοίκων. Είναι και αυτό μέσα στις επιδιώξεις, δηλαδή η ανατροπή  του θεοκρατικού καθεστώτος των αγιατολάχ.

Ο Τράμπ λοιπόν δεν έχει λόγο να κτυπήσεις το Ιράν δημιουργώντας συνθήκες μιας γενικευμένης σύρραξης με απρόβλεπτες εξελίξεις και επιπτώσεις. Εκτός όλων των άλλων η  κλιμάκωση (που θεωρείται βέβαιη) μιας τέτοιας σύγκρουσης, είναι κοστοβόρα, κάτι που δεν συμπαθεί ο Τράμπ.  Γι αυτό και τελικώς άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή, σε ότι αφορά την διαταγή βομβαρδισμού του Ιράν, κερδίζοντας χρόνο. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι στρατηγοί των ΗΠΑ, δεν προκρίνουν σύγκρουση με το Ιράν, σε αντίθεση με τους διπλωμάτες. Οι στρατηγοί  γνωρίζουν ότι ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τέλος, διότι δεν μπορούν (και δεν έχουν λόγο) να στείλουν  στρατό ξηράς στο Ιράν. 

Όμως οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η σύγκρουση με το Ιράν είναι πλέον αναπόφευκτη. Διότι είναι το Ιράν το οποίο θα προκαλεί διαρκώς, επιδιώκοντας την σύγκρουση. Το Ιράν  μετά από μια σύγκρουση θα είναι πλέον ελεύθερο να προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Διαθέτει πυραύλους και είναι πολύ κοντά στην δημιουργία πυρηνικών κεφαλών.  Θα είναι μάλιστα πιο προηγμένο σύστημα από το σύστημα  της Βόρειας Κορέας.  Συγχρόνως το καθεστώς των  αγιατολάχ, θα γίνει ακόμα πιο σκληρό στο εσωτερικό της χώρας με το επιχείρημα του εξωτερικού εχθρού. 

Οι επιπτώσεις

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στην απαρχή ενός νέου κύκλου αντιπαράθεσης με το Ιράν, γεγονός που  προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις σ ολόκληρη την περιοχή. Η αύξηση της τιμής των πετρελαίων είναι η πρώτη και ορατή στην καθημερινότητα μας. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών θα είναι η  επόμενη. Και τα δύο επηρεάζουν και την Ελλάδα. Φυσικά οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για όλη την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. 

 

Αρθρογράφος