Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια διαφορετική ματιά στις δημοσκοπήσεις για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Μια διαφορετική ματιά στις δημοσκοπήσεις για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Προβάδισμα για Λοβέρδο - Δυσπιστία από Γεννήματα

Πριν από αρκετές εβδομάδες όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είχε ανακοινώσει καν επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, είχε βγει μια δημοσκόπηση που τον έδειχνε να προηγείται της Φώφης Γεννήματα στις προτιμήσεις του κοινού για την προεδρία του κόμματος.

Τότε, στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είχαν γίνει έξαλλοι και υποστήριζαν λίγο - πολύ πως είναι σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο από το Μέγαρο Μαξίμου για να προωθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να μετατρέψει το κόμμα σε γαλάζιο δορυφόρο.

Από τότε πολύ νερό έχει μπει στο αυλάκι. Ο Ανδρέας Λοβέρδος καθαιρέθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, δήλωσε επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία και ήδη χαράζει εντελώς διαφορετική στρατηγική από τη Φώφη Γεννήματα. Υπενθυμίζεται πως τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της εθνικής οδού από την κυβέρνηση λόγω της Μήδειας, όταν η επίσημη θέση του κόμματος ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Και μόνο το γεγονός ότι υποστήριξε την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -ενός πασοκογενή που υπουργοποιήθηκε επί ΝΔ- συζητήθηκε πολύ.

Επίσης, τη σημασία του έχει και το ότι η πρόεδρος του Κινήματος δεν παρευρέθη στην παρουσίαση του βιβλίου του για τη Novartis…

Νέο δημοσκοπικό προβάδισμα

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll στο ερώτημα «ποιον θα θέλατε πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ» στην κοινή γνώμη προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28.5% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 18.1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 17.9% και ο Παύλος Γερουλάνος με 11.4%.

Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά είναι ακόμα πιο εμφατικά! 36.7% για τον Ανδρέα Λοβέρδο, 26.9% για τον Νίκο Ανδρουλάκη, 16.7% για τη Φώφη Γεννηματά και 7.7% για τον Παύλο Γερουλάνο.

Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προβάδισμα στον χώρο όσων αυτοκαθορίζονται ως κεντροαριστεροί και αριστεροί.

Δυσπιστία για τις δημοσκοπήσεις

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι δεν …έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις δημοσκοπήσεις! Αρχικά κατηγόρησε το Μαξίμου πως προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει κλίμα υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου. Στη συνέχεια αμφισβήτησε ευθέως τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία έδειχνε ότι στο ΚΙΝΑΛ οι θετικές γνώμες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι 92%! Ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι έβλεπαν θετικά τον πρωθυπουργό σε ποσοστό 88%!

Μια πιο …σύνθετη οπτική

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό ξεπερνούν το 58%… Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 33.1% και ακολουθεί τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 30.8%.

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, φαντάζεται κανένας πως λογικά ο Ανδρέας Λοβέρδος όχι μόνο θα ξεπερνά τη Φώφη Γεννήματα σε δημοφιλία, αλλά δεν …θα βλέπει καν τον Αλέξη Τσίπρα! Προσωπικά αυτό μου φαντάζει εκτός πραγματικότητας, αλλά ο καθένας κρίνει αυτά που βλέπει και αυτά που διαβάζει…

Αρθρογράφος