Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κεντροαριστερά κόντρα στην Αριστερά;

Κεντροαριστερά κόντρα στην Αριστερά;

Η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, όπως και η συνακόλουθη κρίση που προκλήθηκε στο Κίνημα Αλλαγής από τις διαφοροποιήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη επισφράγισε κάτι που είχε ήδη διαφανεί: ότι, δηλαδή, η Φώφη Γεννηματά στρίβει εκ νέου δεξιά το τιμόνι -ή, για να είμαστε δίκαιοι, επιστρέφει στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, κάτι που αντικειμενικά την φέρνει πιο κοντά στη ΝΔ και την κυβέρνηση. 

Εξάλλου, η κ. Γεννηματά το τελευταίο διάστημα έχει πολλές φορές περιγράψει τον στρατηγικό της στόχο: θέλει να εκμεταλλευθεί τη δύσκολη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διεκδικήσει τα πρωτεία στον προοδευτικό χώρο. Για το λόγο αυτό, η Φώφη Γεννηματά λέει ότι θέλει «να ξαναμεγαλώσει» το κόμμα της, ενώ αμφισβητεί το κατά πόσον «η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της». 

Φυσικά, τα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή έχουν ανταγωνιστικές πολιτικές σχέσεις και, ως εκ τούτου, είναι εύλογη η επιδίωξη της Φώφης Γεννηματά να πάρει ζωτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και να «μεγαλώσει» το κόμμα της. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: αυτός ο «χώρος» είναι άνθρωποι. Είναι ψηφοφόροι, πολίτες, που ανήκουν στην προοδευτική πλευρά του πολιτικού σκηνικού. Είναι, δηλαδή, πολίτες που εκλαμβάνουν την ΝΔ ως «εχθρό», εμφορούνται από έντονα αντιδεξιά σύνδρομα και αντανακλαστικά και, την ίδια ώρα, υποστηρίζουν όλα τα θέματα της προοδευτικής ατζέντας. 

Κατά συνέπεια, όσο η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει μία ατζέντα νεοφιλελεύθερη στα οικονομικά και εργασιακά και ακραία συντηρητική στα κοινωνικά -όπως έγινε με το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις- τόσο θα φέρνει απέναντί της αυτή την κρίσιμη μάζα προοδευτικών πολιτών. Όταν, λοιπόν, σε στιγμές πόλωσης και έντονης αντιπαράθεσης, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στα μάτια αυτών των ανθρώπων να κάνει… αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον «κοινό εχθρό», τότε δεν πρόκειται να μαγνητίσει τους ανθρώπους αυτούς. Ποτέ και πουθενά η Κεντροαριστερά δεν ανασυγκροτήθηκε έχοντας μέτωπο με την Αριστερά. Και έτσι, το μόνο που θα καταφέρει η Φώφη Γεννηματά θα είναι να «μπετονάρει» τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να «στείλει» ορισμένους από τους εναπομείναντες «δικούς» της, κατευθείαν στη ΝΔ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η κοινωνία αποστρέφεται τις απομιμήσεις. 

Αρθρογράφος