Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φασίστες κάθε είδους από την Νέα Ζηλανδία στην Σρι Λάνκα

Φασίστες κάθε είδους από την Νέα Ζηλανδία στην Σρι Λάνκα

Στις 15 Μαρτίου ο  28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ δολοφόνησε 50 πιστούς μουσουλμάνους στα τεμένη του Κράιστσερτς, μια μικρή πόλη στην Νέα Ζηλανδία. 

Στις 21 Απριλίου, την ημέρα  του Πάσχα των Καθολικών, τρείς ομάδες φανατικών μουσουλμάνων, αιματοκύλησαν Εκκλησίες και ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, δολοφόνησαν πάνω από 300 ανθρώπους.

Ο Μπρέντον Τάραντ, έλεγε ότι ήταν τουρκοφάγος, και ότι «πήρε εκδίκηση» για την Κωνσταντινούπολη και τους …νεοζηλανδούς που έπεσαν μαχόμενοι στην Τουρκία στον  Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μακελειό στην Σρι Λάνκα, ανέλαβε ο ISIS (τζιχαντιστές), που το παρουσιάζει σαν αντίποινα στην Νέα Ζηλανδία. 

Οι φανατικοί, οι φασίστες, απειλούν πράγματι την παγκόσμια ειρήνη, την συμβίωση μεταξύ λαών και κοινωνιών με διαφορετικές θρησκείες. 

Το μακελειό στην Σρι Λάνκα 

Η Σρι Λάνκα, γνωστή στο παρελθόν ως Κεϋλάνη, είναι ένα νησί στον Ινδικό, κοντά στην χερσόνησο της Ινδίας, με την μισή έκταση της Ελλάδας (65.000 τ.χ.) αλλά διπλάσιο πληθυσμό, 21 εκ κατοίκους. Οι κάτοικοι του νησιού στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (70,2%), ινδουιστές (12,6%), μουσουλμάνοι (9,7%) και χριστιανοί (7,4%). Από το 1983 ως το 2009 η χώρα ταλανιζόταν από εμφύλιο πόλεμο, καθώς η μειονότητα των Ταμίλ διεκδικούσε την ανεξαρτησία της. Οι «Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ» παρέδωσαν τα όπλα  τελικώς το 2009. 

Λόγω της γεωγραφικής της θέση, η χώρα αποτελούσε πάντα πόλο έλξης για αποικιοκρατικές δυνάμεις που ήθελαν να ελέγχουν  το θαλάσσιο πέρασμα στο νότιο άκρο της Ινδίας. 

Η σημερινή κατάσταση είναι όμως  πολύ διαφορετική. Αν και η πλειοψηφία των πληθυσμού είναι σιναλέζοι, η θρησκευτική πλειοψηφία είναι βουδιστές. Η Κίνα, έχει ένα τρόπο να ασκεί επιρροή στην Κευλάνη, κάτι όμως που δεν αρέσει καθόλου στην Ινδία. Κι αυτό γιατί ως γνωστόν , Κίνα και Ινδία, διατηρούν ιστορικά τεταμένες σχέσεις. Έχουν άλλωστε ανοικτές διαφορές και λόγω του Θιβέτ. Στην πολιτική σκηνή  της Σρι Λάνκα εκφράζονται και οι δύο τάσεις , και αυτοί  που υποστηρίζουν τις στενές σχέσεις με την Ινδία αλλά και αυτοί που θέλουν στενές σχέσεις με την Κίνα. 

 

Γι αυτό και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα των δολοφόνων- καμικάζι, οι οποίοι ενήργησαν στο όνομα του Ισλάμ. Θα λέγαμε καλύτερα ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς τους βασικούς υπεύθυνους, ανεξαρτήτως ποιους βρήκαν να εκμεταλλευτούν για να προκαλέσουν χάος στην χώρα. 

 

Γεγονός είναι ότι την ευθύνη την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

 

"Εκείνοι που (...) στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους", ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq.

 

Σύμφωνα με τον ISIS , τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία CinnamonGrand, Shangri-La και Kingsbury. Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

 

Σε μια φωτογραφία που μεταδόθηκε μαζί με την ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Οι τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια ενώ ο μοναδικός που έχει ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο. Δεν είναι σαφές προς το παρόν γιατί στις επιθέσεις συμμετείχαν επτά τζιχαντιστές ενώ στη φωτογραφία εικονίζονται οκτώ.

 

Αντιθέτως είναι πασιφανές ότι η οργάνωση  του τριπλού αυτού κτυπήματος, απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία, από έμπειρους τρομοκράτες. Που σημαίνει ότι εκτός από τους καμικάζι εκτελεστές, μετείχαν πολλοί περισσότερα άτομα στην  προετοιμασία.  

 

Πριν από την ανακοίνωση  του ISIS, είχε προηγηθεί η δήλωση του υφυπουργού Αμυνας της Σρι Λάνκα ότι οι επιθέσεις, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα έγιναν σε αντίποινα για τις  τρομοκρατικές επιθέσεις σε τεμένη στο Κράισττσέτς της Νέας Ζηλανδίας τον περασμένο Μάρτιο με 50 νεκρούς. Σύμφωνα με δηλώσεις του, για το μακελειό ευθύνονται δύο τοπικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η NationalThowheeth Jama'ath (NTJ). Η Αστυνομία στη Σρι Λάνκα έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις υπόπτων. Οι έρευνες θα δείξουν ποιοι είναι οι πραγματικοί εμπνευστές της δολοφονικής αυτής επίθεσης.

 

Αυτό όμως που έχει σημασία, για την παγκόσμια κοινότητα είναι πως οι ακραίοι φασίστες κάθε είδους, προκαλούν μίσος, εντάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Προκαλούν  διαρκώς  εμπόδια στην συμβίωση, την ώρα μάλιστα που η επικοινωνία  μεταξύ κρατών και κοινωνιών γίνεται όλο και στενή. Και μπορεί ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ να ήταν μοναχικός λύκος, πήρε δύναμη όμως μέσα σ ένα κλίμα αντιμεταναστευτικό , στην Αυστραλία, έχοντας την ανοχή, αν όχι την συμπαράσταση, και πολιτικών παραγόντων σε μια χώρα που δημιουργήθηκε από μετανάστες.  

Η κατάσταση αυτή έχει επίδραση και στην συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων σε όλες τις χώρες. Παράδειγμα η Ευρώπη, όπου η  αντιμουσουλμανική και συνολικά η  αντιμεταναστευτική διάθεση διογκώνεται.

Αρθρογράφος