Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημοσκοπήσεις: Παραμένει πρώτη η ΝΔ παρά τη φθορά

Δημοσκοπήσεις: Παραμένει πρώτη η ΝΔ παρά τη φθορά

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Απαισιοδοξία των πολιτών για την επόμενη μέρα

• Το 75% σκοπεύει να εμβολιαστεί

Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων στη δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ, η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%. Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή (με όλες τις απαντήσεις) η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 12,5 μονάδες.

Προβάδισμα 16 μονάδων έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll. Το κυβερνών κόμμα καταγράφει στην πρόθεση ψήφου 36,2% έναντι 20,2% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά είναι μικρότερη κατά 1,4% από τις αρχές Μαρτίου (η ΝΔ έχασε 1,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 0,2%).

Είναι έντονη η πτώση των ποσοστών της ΝΔ τους τελευταίους μήνες (τον Σεπτέμβριο ξεπερνούσε το 40%), όμως η διαφορά εξακολουθεί να είναι ξεκάθαρη.

Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6,2% (είχε 6,8% τον Μάρτιο), το ΚΚΕ 4,6% (είχε 5,4%) η Ελληνική Λύση 4% (είχε 4,2%) και το ΜέΡΑ25 2,7% (είχε 2,9%). Κοινό στοιχείο όλων των κομμάτων είναι ότι όλοι έχασαν τον τελευταίο μήνα!

Δημοσκοπικό προβάδισμα Μητσοτάκη

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να …τα πηγαίνει πολύ καλά με τις δημοσκοπήσεις. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό στην έρευνα της PULSE, o Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο 44% και ο Αλέξης Τσίπρας στο 26%. Στο 27% βρίσκεται η απάντηση «Κανένας».

Στην Opinion poll o Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει στην καταλληλότητα 52% έναντι 18,5% του Αλέξη Τσίπρα ( διαφορά 33,5%). Η διαφορά στις αρχές Μαρτίου ήταν 30% (47.8% έναντι 17.8%).

Το 61% δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνολική παρουσία και τη δραστηριότητά του ως πρωθυπουργός. Το εντυπωσιακό στην Opinon Poll είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει διακομματική αποδοχή (81,6% στη ΝΔ - 31,4% στο ΣΥΡΙΖΑ - 82,5% στο ΚΙΝΑΛ - 36,6% στο ΚΚΕ - 70,4% στην Ελληνική Λύση - 22,4% στο ΜέΡΑ25).

Η έρευνα δείχνει ότι το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει αρνητικά τον Αλέξη Τσίπρα, ποσοστό που φαντάζει τουλάχιστον υπερβολικό…

Απαισιοδοξία

Στην Opinion poll, η ικανοποίηση από το συνολικό κυβερνητικό έργο βρίσκεται στο 48% έναντι ενός 51% που έχει αντίθετη άποψη. Η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση φτάνει στο 51% (ήταν 53% πριν από έναν μήνα) έναντι του 48%. Μόλις το 37% δηλώνει αισιόδοξο ότι στο επόμενο διάστημα μέσα στο 2021 θα υπάρχει βελτίωση της Οικονομίας και της κατάστασης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η φθορά της κυβέρνησης είναι ορατή, όμως αυτή τη χρονική στιγμή, ούτε η αντιπολίτευση φαίνεται να πείθει τον κόσμο…

Ικανοποίηση για το άνοιγμα

Η αποδοχή των εμβολίων από τους πολίτες παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στην έρευνα της PULSE, οι τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον θα κάνουν το εμβόλιο. Περίπου ένας στους δύο δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού. Οι πολίτες επικροτούν και τις αποφάσεις για άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης, ενώ οι περισσότεροι (54%) αποδέχονται ως σωστή την απαγόρευση των μετακινήσεων το Πάσχα.

Αρθρογράφος