Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπλημμυρικά; Αποκαταστάσεις ζημιών; Πέρα βρέχει για τον Κ. Μητσοτάκη

Αντιπλημμυρικά; Αποκαταστάσεις ζημιών; Πέρα βρέχει για τον Κ. Μητσοτάκη

Της Ελένης Τσερεζόλε

Το πόσο αποτελεσματική είναι η αυτο-ονομαζόμενη «επιτελική» κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι γεγονός. Πολλά θύματα πλημμυρών, σεισμών, κ.ά., από τη Ζάκυνθο ως την Καρδίτσα και από τον Έβρο ως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, έχουν ήδη δοκιμάσει τη «φροντίδα» του κρατικού μηχανισμού και συνεχίζουν να δοκιμάζονται αναλόγως. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή φράση του Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη. «Να μην γίνει το Αρκαλοχώρι σαν το Δαμάσι», παρατήρησε, αναφερόμενος στις μεγάλες εκκρεμότητες στην αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού στα χωριά της Λάρισας φέτος τον Μάρτιο.

Ακριβώς αυτές οι εμπειρίες δεν δημιουργούν αισιοδοξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έναν χρόνο μετά από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Καρδίτσα και οι αγρότες περιμένουν ακόμη στο... ακουστικό τους για τις αποζημιώσεις ενώ πλήθος είναι οι καταγγελίες εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αδιαφάνεια των διαδικασιών και τις πελατειακές σχέσεις. Χωρίς όμως να αλλάζει κάτι στην πρακτική του «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης, που έχει υποκαταστήσει κάθε είδους σχεδιασμό. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προληπτικά.

Ενδεικτική της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι η υποδοχή της κοινής επιστολής των δημάρχων Νίκαιας-Ρέντη, Ταύρου-Μοσχάτου και Πειραιά στο υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών) και στη ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αντιπλημμυρικά μέτρα για τον Κηφισό, στη βάση των νέων δεδομένων μετά τη νέα πύρινη καταστροφή της Πάρνηθας. Η ανυπαρξία αυτών των έργων σε συνδυασμό με τη μεγάλη καθυστέρηση, με ευθύνη του Περιφερειάρχη Πατούλη, του αντιπλημμυρικού έργου στο Φαληρικό, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εφιαλτικές εξελίξεις σε Αθήνα και Πειραιά, ενόψει ειδικά των επερχόμενων κακοκαιριών. Πέρα βρέχει, όμως, για τον Κ. Μητσοτάκη, που αναζητά διαρκώς 3ήμερα ξεκούρασης. Από τι άραγε; Άγνωστο...

Αρθρογράφος