Ελληνικό FBI: Ξεκινά η λειτουργία του για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος
Μοιραστείτε το
Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, ξεκινά η λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ύστερα και από την τοποθέτηση του αστυνομικού προσωπικού και των Ανώτατων Αξιωματικών που θα την στελεχώνουν.
Ο κ. Υπουργός, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας δήλωσε:
«Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα είναι για μένα προσωπική δέσμευση. Για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα. Είναι, άλλωστε, μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών ειδικότερα.
Γι αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό βήμα στη διαρκή μάχη της πολιτείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Στη σύσταση, για πρώτη φορά, στη χώρα μας μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας με αποκλειστικό αντικείμενο την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είναι, από σήμερα, πραγματικότητα. Έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος, αυτός των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίες μετεξελίσσονται σε Διευθύνσεις Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων και ανοίγει ένας νέος, αυτός της ειδικής υπηρεσίας.
Η διαμόρφωση της ΔΑΟΕ βασίστηκε στην εμπειρία αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων χωρών και στις συστάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Δίνουμε έμφαση στην ενιαία διαχείριση των υποθέσεων, στην οικονομική διάσταση του εγκλήματος, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η επιχειρησιακή καινοτομία θα αναβαθμίσει σημαντικά τη δυνατότητα της Αστυνομίας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών».
Η νέα Διεύθυνση, η οποία συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών Αρχών, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής σημασίας αναδιοργάνωσης Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η ίδρυση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.), έχει ως στόχο την αντιμετώπιση σε βάθος των εγκληματικών οργανώσεων και των νέων και εξελιγμένων μορφών εγκληματικότητας που αναδύονται στη σύγχρονη εποχή, και αποσκοπεί στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
Το οργανωμένο έγκλημα, που αποτελεί σημαντική απειλή για τους πολίτες, τους κρατικούς θεσμούς και την κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, εμφανίζει συνεχώς νέα χαρακτηριστικά, με διεθνική εμβέλεια, ενώ οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες προσαρμόζονται άμεσα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, πολιτικές, τεχνολογικές και κοινωνικές συνθήκες, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας αναφορικά με την αντιμετώπισή τους.
Η ανάγκη της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της πολυπλοκότητας του οργανωτικού μοντέλου των εγκληματικών ομάδων, οδήγησε σε απαραίτητες ενέργειες μεταβολή της οργανωτικής δομής Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ίδρυση της νέας Διεύθυνσης.
Με ένα ισχυρά δομημένο οργανωτικό σχήμα επτά (7) Υποδιευθύνσεων, στις οποίες ενσωματώνεται και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, και έδρα στην Αττική, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ εξοπλίζεται με τεχνολογικά – ψηφιακά μέσα που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων.
Παράλληλα, η νέα Διεύθυνση θα συνεργάζεται στενά με διεθνείς φορείς και Αρχές, στο πλαίσιο ανταλλαγής στρατηγικής και πληροφοριών, λόγω και των διεθνικών χαρακτηριστικών των εγκληματικών ομάδων, για τη σαφέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούν στις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητές τους.
Στη Δ.Α.Ο.Ε. υπάγονται οι εξής Υπηρεσίες:
- Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών,
- Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας,
- Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών,
- Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων,
- Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας,
- Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και
- Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
Παράλληλα, ξεκινά η λειτουργία και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ο.Ε.Β.Ε.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης (Τ.Α.Ο.Ε.Κ.), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
Η Ελληνική Αστυνομία, με τη λειτουργία της νέας Διεύθυνσης, ενισχύει τη δυνατότητά της να προστατεύει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας τις εγκληματικές οργανώσεις με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας και εμπιστοσύνης των πολιτών.
Έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή του οργανογράμματος του ελληνικού FBI
Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων τουλάχιστον 550 αστυνομικών, που θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, το λεγόμενο ελληνικό FBI. Η απόρρητη διαταγή αναρτήθηκε για λίγη ώρα σε ιστοσελίδα, και τώρα γίνονται έρευνες από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαπιστωθεί η πηγή της διαρροής, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.
Ονόματα και στοιχεία 554 αστυνομικών που θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, υπηρεσία στα πρότυπα του FBI, που ξεκινάει τώρα τη λειτουργία της δημοσιοποιήθηκαν σε ανάρτηση ενημερωτικού ιστότοπου το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία μετά από λίγη ώρα κατέβηκε λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν.
Ουσιαστικά τα στοιχεία των αστυνομικών που αποσπάστηκαν για να στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία, περιλαμβάνονταν σε διαταγή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ που είχε πολλούς αποδέκτες.
Η διαρροή προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΕΛ. ΑΣ. και όχι μόνο, καθώς βγήκαν στη δημοσιότητα στοιχεία αστυνομικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες πληροφορήθηκαν τα ονόματα των διωκτών τους και θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν τους συγκεκριμένους ένστολους ή ακόμη και να προχωρήσουν σε εκδικητικές-ανταποδοτικές ενέργειες σε βάρος τους.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων της διαρροής της απόρρητης διαταγής που διέπραξαν αδικήματα που σχετίζονται με την παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων.
Οι Εσωτερικές Υποθέσεις αναμένεται να πάρουν καταθέσεις και να συντάξουν πόρισμα για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.
Η νέα υπηρεσία που θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες θα έχει την έδρα της στην Αθήνα, προς το παρών θα στεγαστεί στο κτίριο της ΓΑΔΑ, ενώ Υποδιεύθυνση και Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος ιδρύονται σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, αντίστοιχα.
Οι τοποθετήσεις – μετακινήσεις των αξιωματικών που θα είναι επικεφαλής έχουν γίνει όπως και η στελέχωση του προσωπικού των επιμέρους Τμημάτων.
Αντικείμενο της νέας Διεύθυνσης, συμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου έγκληματος, είτε αυτό αφορά διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων είτε λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, μαφιόζικες δολοφονίες.
«Δεν κατανοούν, κάποιοι άνθρωποι ότι με τη δημοσιοποίηση αυτών των ονομάτων και των στοιχείων τους, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή τους», είπε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.