Αχτίδα αισιοδοξίας μέσα από την παγωμάρα της κρίσης αποπνέουν τα στοιχεία της Έρευνας Υγείας που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Αρχή.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα μειώθηκαν οι συστηματικοί καπνιστές με τους ειδικούς να το συσχετίζουν «με την πρόληψη και με συνειδητοποιημένη κουλτούρα σύγχρονης κοινωνικής αντίληψης για το κάπνισμα που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες».
Σύμφωνα με την Έρευνας Υγείας που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Αρχή, το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι εμφανώς μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του 2009, σημειώνοντας πτώση από το 31,9%. Μειώθηκαν επίσης οι ευκαιριακοί καπνιστές, από 6% σε 5,2%. Επιπροσθέτως, το 15,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει διακόψει το κάπνισμα περισσότερους από έξι μήνες ανεβάζοντας το ποσοστό των μη καπνιστών στο 67,5%.
Σε ό,τι αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι η πρόληψη σε νεαρές ηλικίες είναι απαραίτητη, καθώς το 42,5% ξεκίνησε να καπνίζει από 15 έως 18 ετών και το 39% από 19 έως 25 ετών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, επισημαίνει ότι «Η μείωση των καπνιστών είναι μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα σημαντική, γιατί δικαιώνει τις μακροχρόνιες προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης με παρεμβάσεις στους μαθητές και στον εκπαιδευτικό μηχανισμό της χώρας. Σχετικά με το κάπνισμα στις μικρές ηλικίες (16 – 24 ετών) παρατηρείται μείωση των καπνιστών κατά 33,3%. Το σύνθημα μας “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα” έχει αρχίσει να φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα».
Όμως, ιδιαίτερα αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σχετικά με την έκθεση των Ελλήνων στο παθητικό κάπνισμα, όπου κατά το τελευταίο εξάμηνο, αποδεικνύεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους, όπως καφέ/μπαρ (86%) κι εστιατόρια (83%).