Η δήλωση του γγ του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη πως είναι «ανοικτός» για μετεκλογικές συνεργασίες στην βάση προγράμματος ωστόσο που θα έχει συμφωνηθεί πριν την προσφυγή στις κάλπες, πυροδότησε καταστροφολογικές αναφορές απο τη μεριά της κυβέρνησης σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ήρθε ως σχόλιο στην τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΜεΡΑ25 με στόχο την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου «Όλοι ξέρουμε ότι μάλλον θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Διαφωνεί κανείς ότι μια συμμαχική κυβέρνηση πρεπει να έχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα; Δεν νομίζω, αν δεν έχει πρόγραμμα θα είναι επικίνδυνη. Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να προκύψει σε 3 ημέρες μετά τις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Εμείς λέμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά πριν τις εκλογές. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη θα είμαστε εδώ για να σας μαυρίσουμε όλους».
Παράλληλα, υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα του 2015 σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεξιοί χωρίς καταθέσεις ψήφισαν «ΟΧΙ» και αριστεροί με καταθέσεις ψήφισαν το ένοχο «ναι»» ενώ ανέφερε και πως «Οποιαδήποτε πατριωτική κυβέρνηση έπρεπε να πει όχι σε νέα δάνεια με ρήξη ακόμα και αν αναγκαζόμασταν να πάμε σε δραχμή».
Ο Θ. Πλεύρης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή η τυχόν συγκυβέρνηση με Βαρουφάκη; Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θέλει συγκυβέρνηση με το ΜεΡΑ25. Ότι θέλει ξανά να ζήσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Τσίπρας το θέλει;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας στον κ. Πλεύρη σημείωσε μεταξύ άλλων πως το δημοψήφισμα αποτελεί «κορυφαία στιγμή» καθώς «ανάγκασε τις ακραίες φωνές της ΕΕ να αποδεχθούν την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε σε ένα λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό. Ένα μνημόνιο που εσείς λέτε αχρείαστο. Αλλά ήταν μνημόνιο ήπιο. Είμαστε υπερήφανοι για την πρώτη διακυβέρνηση και πολύ περισσότερο υπερήφανοι για την δεύτερη».