Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών βρίσκονται οι θάνατοι της Μαλένας και της Ιριδας στην Πάτρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η άκρη του νήματος βρίσκεται στην Ιριδα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων να επισημαίνει: «Οι δύο αρχικοί πραγματογνώμονες φαίνεται ότι καταλήγουν στην αιτία θανάτου που προσδιορίζεται ως ασφυκτικός θάνατος και να μιλάνε ξεκάθαρα πλέον για εγκληματική ενέργεια για την περίπτωση της Ίριδας».
«Σας θυμίζω ότι το τρίτο παιδί έκανε την αρχή, μας άνοιξε τον δρόμο αλλά νομίζω ότι ο θάνατος του βρέφους θα καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις. Μιλάμε για ένα βρέφος που δεν ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση, δεν βρισκόταν σε κάποιον άλλο τόπο παρά μόνο στην οικία του και ουσιαστικά εκεί οι άνθρωποι που βρίσκονταν δίπλα στο παιδί, έχουν ομολογήσει μέσω συνεντεύξεων, ότι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι μόνο δύο άτομα. Άρα το περιστατικό αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο ιατροδικαστικό ενδιαφέρον και μια πιθανή τελική ομοφωνία όλων των πραγματογνωμόνων και των παλιών και αυτών που έχουν οριστεί τώρα θα ήταν σημαντικό στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.
Λέων: «Το πανάκι βρέθηκε στο στόμα του παιδιού»
Ο Γρηγόρης Λέων αναφέρθηκε και στο πανάκι με το αίμα, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι αυτό βρέθηκε μέσα στο στόμα του παιδιού. «Το πανάκι θα πρέπει να αξιολογηθεί, όμως για να ποτιστεί ένα πανάκι με δυο σταγόνες αίμα, όπως έχει πει η μητέρα του παιδιού, θα πρέπει να ακουμπήσει στο σημείο, όπου έχει αυτό το αίμα. Δεν μιλάμε για ένα αίμα που βγαίνει στο εξωτερικό του στόματος για να μπορέσουμε να το σκουπίσουμε. Μιλάμε για ένα πανάκι που προφανώς εισέρχεται μέσα στη στοματική κοιλότητα και ποτίζεται με τις σταγόνες αυτές».
Η Μαλένα, πάντως, πέθανε το Μάρτιο του 2019, με το θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Η μόλις 6 μηνών Ίριδα πέθανε το Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου στην Πάτρα. Το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022 πέθανε η 9χρονη Τζωρτζίνα, ο θάνατος της οποίας οφείλεται σε μεγάλη ποσότητα κεταμίνης και για τον οποίο κατηγορείται η 33χρονη μητέρα της.
Οθωνας Παπαδόπουλος: «Οι αναζητήσεις για κεταμίνη έγιναν στις 30 Μαρτίου»
Την ίδια ώρα, πάντως, που είναι σε εξέλιξη οι έρευνες και για τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών, σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, ιδίως σχετικά με τις ψηφιακές αναζητήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου για κεταμίνη και τον χρόνο κατά τον οποίον αυτές έγιναν, καθώς και για την ύπαρξη της ουσίας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έδωσε ο δικηγόρος της 33χρονης κατηγορουμένης, Όθων Παπαδόπουλος.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, ανέφερε, καταρχήν, ότι την πρωτοβουλία της έρευνας διατηρούν οι δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, εκφράζοντας την επιθυμία της 33χρονης, να απαντήσει επιγραμματικά σε ορισμένα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε.
Όπως είπε, το πρώτο ζήτημα, που αφορά στην «απάντηση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, σχετικά με τις ψηφιακές αναζητήσεις από λογαριασμό της κατηγορουμένης, έχουμε τρία θέματα, είναι σε τρεις άξονες η απάντηση της Υπηρεσίας».
«Η πρώτη αναζήτηση για κεταμίνη έγινε στις 30 Μαρτίου 2022»
«Ο πρώτος είναι, ότι δικαιώνεται ο ισχυρισμός της, ότι έκανε για πρώτη φορά έρευνα για την ουσία κεταμίνη στις 30 Μαρτίου 2022, σε χρόνο δηλαδή μεταγενέστερο του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας και ακριβώς στον χρόνο, που είχε δημοσιευτεί στα Μέσα, η είδηση για την ύπαρξη της ουσίας κεταμίνης στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής».
«Υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο, η αναζήτηση της για αναισθητικά φάρμακα, αναισθητικά φάρμακα, όχι ουσίες που προκαλούν θάνατο, δηλητήρια ή οτιδήποτε άλλο έχει ακουστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, που προηγήθηκε. Η έρευνα είχε γίνει στις 17 Ιανουαρίου 2020. Είναι το βράδυ της ημέρας, μέσα στην οποία η μικρή Τζωρτζίνα είχε υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και η μητέρα αναζήτησε στο διαδίκτυο ουσίες αναισθητικές, που της χορηγήθηκαν κατά την συγκεκριμένη εξέταση στην οποία είχε υποβληθεί. Δεν αναζήτησε ποτέ την ουσία που μας ενδιαφέρει, που είναι η κεταμίνη».
«Ο τρίτος άξονας είναι ότι η αναζήτησή της αυτή, είχε ως συνέπεια, την αποστολή μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας σχετικών διαφημίσεων και δημοσιεύσεων που αφορούν ανάλογες ουσίες, με τον τρόπο του αναδυόμενου παραθύρου, τα pop up banners που λέμε στη γλώσσα του διαδικτύου, για τα οποία είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αποστολή τους από την πλατφόρμα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η ίδια η χρήστης ουδέποτε τα άνοιξε, για να επισκεφτεί τις σχετικές σελίδες. Αυτό είναι το ένα έγγραφο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.