ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ…
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η κοροϊδία των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει τώρα.
Η Σύνοδος Κορυφής είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και όχι να παραπέμψει για μια ακόμα φορά το μείζον αυτό ζήτημα στις καλένδες.
Οποιαδήποτε μεσοβέζικη λύση για δήθεν απειλές μελλοντικών κυρώσεων συνιστά έγκλημα κατά της Ελλάδας και απόλυτη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Για μήνες τώρα η καγκελαρία της Γερμανίας, η οποία υπερασπίζεται με πάθος τα τουρκικά συμφέροντα, κοροϊδεύει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχοντας ως συμμάχους την Ισπανία και την Ιταλία, που έχουν ανοιχτά μεγάλα συμβόλαια για εξοπλιστικά προγράμματα από την Τουρκία και έκθεση στις τουρκικές τράπεζες, μεταθέτει διαρκώς τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αδιαφορώντας για τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το Βερολίνο παριστάνει τη στρουθοκάμηλο και κλείνει τα μάτια στην διαρκή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Προφανώς αντιλαμβάνεται το ORUC REIS ως ένα κρουαζιερόπλοιο που περιφερόταν όλο αυτό το διάστημα στο Αιγαίο, για να επιστρέψει στη βάση του, στην Αττάλεια, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη ή δεν θέλει να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας, θα πρέπει να βγει δημόσια και να το πει.
Η κοροϊδία με τις δήθεν κυρώσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να πράξουν το αυτονόητο.
Μητσοτάκης και Αναστασιάδης είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση του Βέτο, αν η Σύνοδος Κορυφής δεν αποφασίσει σήμερα συγκεκριμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και το εμπάργκο στην πώληση όπλων.
Δεν μπορεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θυσιάζονται στον βωμό των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι Ιταλοί για προμήθεια στην Τουρκία επιθετικών ελικοπτέρων, ούτε για τις συμβάσεις για φρεγάτες που εξασφάλισαν οι Ισπανοί από τον Ερντογάν.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η Μέρκελ να πουλάει πρώτα στην Ελλάδα υποβρύχια και στη συνέχεια να προμηθεύει τα ίδια όπλα στην Τουρκία που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και προκαλεί αποσταθεροποίηση στο Αιγαίο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι σκορποχώρι, χωρίς αρχές και κανόνες αλληλεγγύης. Γιατί τότε δεν έχει κανένα νόημα να είμαστε εταίροι σε μια Ευρώπη που ξεπουλάει τα μέλη της για να κάνει μπίζνες με το καθεστώς της Τουρκίας.
Στις καλένδες το θέμα των μέτρων κατά της Τουρκίας
Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν περιποιεί τιμή για Ελλάδα – Κύπρο. Η ΕΕ θα εξετάσει νέα μέτρα κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Μαρτίου «αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί», σύμφωνα με το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Όπως μεταδίδει το Reuters στο προσχέδιο σημειώνει ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις κατά περισσότερων ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις δραστηριότητες εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το Reuters αν υπάρξει συμφωνία, οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα προχωρήσουν σε «προσθήκη ονομάτων», με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που υπάρχει ήδη από το 2019 και «αν χρειαστεί, θα εργαστούν για την επέκταση».
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί από τους ηγέτες των κρατών – μελών ενώ πως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η ελληνική πλευρά ζητά γραπτή εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να επισημοποιήσει την πρόσθετη λίστα κυρώσεων που είχε παρουσιάσει προφορικά τον Αύγουστο».
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει σήμερα και εκτός των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συζητηθούν τα ζητήματα της συμφωνίας με τη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit αλλά και το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο μεταξύ, η Άγκυρα, που από την μία προσπαθεί να μαλακώσει την στάση της Ευρώπης και από την άλλη ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, περιμένει να δει τις αποφάσεις των «27» ελπίζοντας πως θα δοθεί άλλη μία περίοδος χάριτος.
Αυτό βλέπουν και οι τουρκικές εφημερίδες, με την hurriyet να αναφέρει πως χώρες όπως Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λουξεμβούργο είναι υπέρ των «σκληρών» κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ αντίθετα, πιο μαλακή στάση φέρεται να έχουν Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ιταλία και Πολωνία, σημειώνοντας πως μόνο η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο κυρώσεων.
Την ίδια ώρα, η milliyet αναφέρει πληροφορίες διπλωματικών πηγών που τονίζουν ότι υπάρχουν κράτη τα οποία θα ζητήσουν να μπουν κυρώσεις, αλλά αυτές θα είναι λίγες και ήπιες, αλλά επαρκείς για να αναγκάσουν την Αγκυρα να δεσμευτεί στο μέλλον πως θα γίνει πιο αξιόπιστος συνεργάτης.
Αμφότερες οι εφημερίδες κρίνουν πως δύσκολα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των «27» και αυτό μπορεί να φέρει μία νέα «περίοδο χάριτος» στην Τουρκία. Στον τουρκικό Τύπο γίνεται αναφορά και για το εμπάργκο όπλων που έχει τεθεί ως αίτημα για τις κυρώσεις στην Τουρκία.
«Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία;», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων. Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».
ΕΝΘΕΤΟ
ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ
Αδιάφορος στο ενδεχόμενο κυρώσεων ο Tαγίπ Ερντογάν
Δεν θα επηρεάσουν σοβαρά την Τουρκία οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η ΕΕ δεν έχει ενήργησε ποτέ με ειλικρίνεια ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι «τίμιοι ηγέτες» μέσα στον κόλπο της ΕΕ τάχθηκαν κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Υπογράμμισε επίσης πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να διεκδικεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έρχονται μία μέρα μετά την φιλική προσέγγιση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν. Καλώντας μάλιστα την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η ΕΕ ενεργήσει με κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Ελλάδα συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και πρόσθεσε πως η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη.