Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Κορωνοϊός: Ακόμα 45 νεκροί σήμερα – Πάνω από 3.500 ασθενείς στα νοσοκομεία

Ακόμα 45 νεκροί καταγράφηκαν σήμερα  από επιπλοκές του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά το θλιβερό ρεκόρ με τους 71 θανάτους που καταγράφηκε την Κυριακή. Στατιστικά αυτό σημαίνει ότι πέθαιναν τρεις άνθρωποι κάθε μία ώρα.

Εξάλλου, μόλις πριν από λίγα 24ωρα η χώρα μας έσπασε και το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, ενώ ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες αποδίδεται στην ημέρα και όχι στην απόδοση των μέτρων.

Η ορμή του κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές αλλά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους στην υγεία, με τους υπεύθυνους των υγειονομικών σχηματισμών και τους επικεφαλής του ΕΚΑΒ κα του υπουργείου Υγείας να δίνουν πραγματικά μάχη με τον χρόνο για την ανάπτυξη κλινών και την περίθαλψη όλων.
Μόνο την Κυριακή, στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν 436 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών είναι 450 καθημερινά. Οι νοσηλευόμενοι πλέον είναι 3.527, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφονταν πριν από εννέα ημέρες, στις 6 Νοεμβρίου. Οι δε μισοί εκ των νοσηλευομένων βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown

Όσοι οι αριθμοί διασωληνωμένων και νεκρών παραμένουν… αμείλικτοι τόσο η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα κάνουν σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα είτε «τύπου Μαρτίου» είτε ακόμα και για lockdown ακορντεόν.

Η πίεση του υγειονομικού συστήματος στη βόρεια Ελλάδα -όπου την περασμένη Παρασκευή η πληρότητα των Εντατικών με ασθενείς με λοίμωξη covid-19 έφθασε το 93%- και η ισορροπία του τρόμου που επικρατεί στην Αττική, με το επιδημικό κύμα να πιέζει με συνεχείς δόσεις το λεκανοπέδιο, αποτελούν δύο κρίσιμους παράγοντες για τη συνέχιση της πορείας της χώρας, στους οποίους επικεντρώνονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση.
Το ορόσημο της 30ής Νοεμβρίου που είχε τεθεί ως χρόνος άρσης του δεύτερου lockdown φαντάζει εξαιρετικά πιθανό να μην επιτευχθεί.

Έτσι, η άρση του απαγορευτικού απομακρύνεται κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου. Η ραγδαία εξέλιξη της επιδημίας και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας δεν αφήνουν ιδιαίτερο περιθώριο στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να αποτιμήσουν το σαφώς ηπιότερο, σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου, απαγορευτικό, που εφαρμόστηκε πριν από οκτώ ημέρες, αλλά οδηγούν σε ενισχυμένο lockdown.

Πότε θα δούμε ύφεση

Οι ειδικοί εκτιμούν πως για 7 με 10 ημέρες μετά το lockdown πιθανόν να καταγράφονται συνεχώς περισσότερα κρούσματα, και πώς θα χρειαστεί να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού και ο συγχρωτισμός κατά 35%, προκειμένου να αρχίσει να αποτυπώνεται μείωση στον αριθμό κρουσμάτων. Συνολικά θα χρειαστούν 15 με 20 ημέρες από την αρχή του απαγορευτικού για να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και άλλες δύο εβδομάδες να μειωθούν και οι διασωληνωμένοι – καθώς μέσος όρος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι δύο εβδομάδες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή