Η Ισπανία κατέγραψε 430 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σε ελαφρά αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (399), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αυξημένος αριθμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου οφείλεται ενδεχομένως στην καθυστερημένη προσθήκη στοιχείων του σαββατοκύριακου από περιοχές της χώρας και συνήθως παρατηρείται κάθε Τρίτη.
Συνολικά, 21.282 άνθρωποι υπέκυψαν στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στον κόσμο, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χουν ξεπεράσει τα 204.000. Το υγειονομικό προσωπικό, που δοκιμάστηκε σκληρά στην αρχή της επιδημίας λόγω ελλείψεων σε προστατευτικά μέσα, έχει καταγράψει 31.788 κρούσματα του κορωνοϊού. Ο αριθμός των ιαθέντων ανέρχεται σε 82.518.
Ο επικεφαλής του ισπανικού συντονιστικού κέντρου για την επιδημία επιδημιολόγος Φερνάντο Σιμόν δήλωσε ότι η σαφής τάση που έχει διαμορφωθεί δείχνει καθοδική πορεία του αριθμού των νεκρών, αν και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός.
Στις αρχές του Απριλίου, η Ισπανία μετρούσε καθημερινά περί τους 900 θανάτους. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην χώρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 9 Μαΐου. Ωστόσο ο κατ΄οίκον αποκλεισμός θα χαλαρώσει στις 27 Απριλίου, καθώς θα επιτραπεί στα παιδιά να βγουν για να πάρουν αέρα υπό όρους που θα προσδιορισθούν σήμερα από την κυβέρνηση.
ΠΟΥ: Χαλάρωση περιορισμών δεν σημαίνει τέλος της πανδημίας
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.
Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της επιδημίας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε επίσης ότι περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες.