Επιχειρήσεις εκατοντάδες μίλια μακριά από τα εδάφη τους καλούνται να σχεδιάσουν για πρώτη φορά οι Τούρκοι επιτελείς. Και μάλιστα σε μια χώρα με την οποία δεν έχουν κοινά ούτε χερσαία ούτε θαλάσσια σύνορα. Έως τώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν δράση είτε μέσα στα ανατολικά εδάφη της χώρας εναντίον των Κούρδων ανταρτών είτε στα νοτιοανατολικά σύνορά τους απέναντι στο YPG. Με δεδομένο όμως το επίσημο πλέον αίτημα της κυβέρνησης Σάρατζ για άμεση παροχή στρατιωτικής βοήθειας η Άγκυρα εάν θέλει να υποστηρίξει στην πράξη τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες είναι υποχρεωμένη να στείλει στρατεύματα στην αφρικανική χώρα ή να προχωρήσει σε αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις.
H Λιβύη δεν είναι Συρία, επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και προσθέτουν ότι οι δυσκολίες υποστήριξης μιας τέτοιας επιχείρησης είναι τεράστιες ακόμα και για ένοπλες δυνάμεις χώρας πιο ισχυρής στρατιωτικά από την Τουρκία.
Η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει ο εναέριος χώρος της να γίνει αεροδιάδρομος για τα τουρκικά αεροσκάφη με κατεύθυνση προς τη Λιβύη. Ακόμα πιο σκληρή φαίνεται όμως ότι είναι η στάση της Αιγύπτου με τον Στρατηγό Σίσι να φέρεται ότι διαμηνύει πως η πολεμική του αεροπορία θα σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Η Αίγυπτος διαθέτει υπερσύγχρονα μαχητικά f-16 αλλά και Rafael, Mirage και Mig-29. Και φυσικά, αν και σχετικά αδύναμη, η αεράμυνα του εθνικού λιβυκού στρατού θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο για τα τουρκικά αεροσκάφη.
Έως σήμερα τα τουρκικά μαχητικά επιχειρούν στη Συρία ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, ούτε στον αέρα ούτε στο έδαφος. Απογειώνονται από τα ανατολικά αεροδρόμια της χώρας μια ανάσα από τα σύνορα, πετούν ανενόχλητα πάνω από τα συριακά εδάφη στη ζώνη ασφαλείας, στοχοποιούν και βομβαρδίζουν χωρίς το παραμικρό ρίσκο. Σε πιθανές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη όμως ο βαθμός δυσκολίας, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, εκτινάσσεται στα ύψη.
Αλλά ακόμα και η ναυτική υποστήριξη επιχειρήσεων στη Λιβύη αποτελεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη εξίσωση για τους Τούρκους επιτελείς. Δεν είναι τυχαία, όπως επισημαίνεται, η αγωνιώδης προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να βρει συμμάχους και κυρίως ασφαλείς βάσεις κοντά στη Λιβύη από όπου τα πλοία του αλλά πιθανόν και τα μαχητικά του να μπορούν να επιχειρούν στην περιοχή.
Η Αθήνα και πιο συγκεκριμένα τα Γενικά Επιτελεία έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια και τις πιθανές επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην κατεύθυνση στρατιωτικής εμπλοκής και υποστήριξης των δυνάμεων του προέδρου Σάρατζ. Και μαζί με συμμαχικές και φιλικές χώρες έχουν ήδη με ψυχραιμία καταστρώσει σχέδια αντίδρασης.
Ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα αποκάλυψε τι είδους στρατιωτική υποστήριξη ζητάει η Λιβύη από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ΣΙΓΜΑ, ο Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ ανέφερε ότι η Λιβύη έχει ανάγκη κυρίως από αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση από άνδρες των ειδικών δυνάμεων
«Η Λιβύη έχει ανάγκη από αεροπορική άμυνα και εκπαιδευτές των ειδικών δυνάμεων. Ντόπιους στρατιώτες έχουμε», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».
Ο πρέσβης της Λιβύης αναφέρθηκε στις σχέσεις αιώνων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, ενώ εξήρε και τη διαρκή υποστήριξη της Λιβύης προς την Τουρκία όσον αφορά στο Κυπριακό.
«Όταν υπήρξε ανάγκη, μία από τις χώρες που υποστήριξαν την Τουρκία στο Κυπριακό ήταν η Λιβύη. Και η Τουρκία όμως όταν έχουμε ανάγκη ανταποκρίνεται αμέσως», δήλωσε ο Λίβυος πρέσβης.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.
«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Χαλίφα Χάφταρ.
Η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Λιβύης τέθηκε σε ισχύ, μετά την επικύρωσή της από την Άγκυρα και την δημοσίευσή της στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.
Αξιωματούχος από την Τρίπολη, που επικαλείται το Reuters, είπε ότι το αίτημα βοήθειας αφορά σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.
Αντιδρούν ΗΠΑ και Ρωσία
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα μετά και την αντίδραση της Μόσχας, η οποία δεν φαίνεται να επικροτεί την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτήν τη θέση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον συσχετισμό δυνάμεων εκεί και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τοποθετεί την Άγκυρα και την κυβέρνηση Σαράτζ απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει τον Χαφτάρ.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε γνωστό πως από τον Λευκό Οίκο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες η Προεδρία της Τυνησίας, μία ημέρα μετά και τη συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό». Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να παρασύρει την Τύνιδα σε ένα συνασπισμό υπέρ της κυβέρνησης Σαράτζ απέτυχε.
Το πλάνο του Ερντογάν για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη σχολίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Σαφέστατα παίζει με τη φωτιά και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά από όλους τους “παίκτες’’ του διεθνούς συστήματος. Με τέτοιες κινήσεις θα απομονωθεί περαιτέρω, καθώς ο νέο-οθωμανικός επεκτατισμός καταδικάζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση.
Τη σημασία της, πάντως, φαίνεται να έχει και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Κωνσταντινούπολη. Παρόλο που η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και σκοπός της ήταν να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο Φανάρι, η συνάντησή του με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου άναψε φωτιές. Κάποια εκ των φιλοεργοντανικών Μέσων την χαρακτήρισαν περίεργη.