Σάββατο, 19 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Οι περικοπές στο Φινλανδικό προνοιακό σύστημα μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αστέγων

Μοιραστείτε το

Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι λόγω των περικοπών στο σύστημα κοινωνικής προστασίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Σημειώνεται πως η Φινλανδία είναι γνωστή διεθνώς για το πρότυπο πρόγραμμα «Housing First» («Πρώτα η στέγη»), μια κοινωνική πολιτική που μείωσε τον αριθμό των αστέγων κατά 80% μεταξύ 1980-2023. Πέρυσι, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν σταθερή διεύθυνση κατοικίας, σύμφωνα με την υπηρεσία στέγασης Ara.

Μια νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Φινλανδία συμπεραίνει ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό που εφάρμοσε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας επηρέασαν το «δίχτυ ασφαλείας» που επέτρεπε στη χώρα να διατηρεί έναν πολύ χαμηλό αριθμό αστέγων.

«Πρόκειται για μια πραγματικά λυπηρή αλλαγή. Η Αμνηστία έδειχνε τη Φινλανδία ως διεθνές παράδειγμα πολιτικής που βασιζόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε εγγυηθεί το δικαίωμα στη στέγαση», είπε η Μάρικο Σάτο, ειδική στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και συντάκτρια της έκθεσης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερ Όρπο ανέλαβε καθήκοντα το 2023 και προχώρησε σε περικοπές στο προνοιακό σύστημα, με στόχο να μειώσει το δημόσιο χρέος. Ως αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χαμηλό εισόδημα βλέπουν να απειλείται το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή στέγη, αναφέρει η έκθεση. Η απειλή αυτή αφορά και ανθρώπους που έχουν εργασία και οι οποίοι στο παρελθόν σπανίως κινδύνευαν να μείνουν χωρίς σπίτι.

Η Μάρικο Σάτο εξέφρασε τη λύπη της επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες περικοπές, που «θα πλήξουν και πάλι τους ίδιους ανθρώπους».

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον στόχο της να εξαλείψει εντελώς την αστεγία αλλά σκοπεύει να εξαλείψει τη «μακροχρόνια αστεγία» μέχρι το 2027. Για να επιτύχει αυτόν τον λιγότερο φιλόδοξο στόχο, διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμόσει μέτρα «για να εγγυηθεί ένα κατάλυμα στους πιο ευάλωτους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com