Frankenjet: Το πρώτο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από συντρίμμια δύο F-35 είναι πλέον πλήρως γεγονός

Μοιραστείτε το
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αεροπορικής μηχανικής άνοιξε η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών με την ενσωμάτωση του «Frankenjet» στον στόλο της – ενός μοναδικού μαχητικού F-35A, το οποίο δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια δύο διαφορετικών αεροσκαφών που είχαν καταστραφεί σε ξεχωριστά ατυχήματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Κοινού Προγράμματος F-35 (F-35 Joint Program Office), το αεροσκάφος είναι πλέον πλήρως επιχειρησιακό και έτοιμο για αποστολές. Η εντυπωσιακή αυτή αναγέννηση συνιστά μια τολμηρή καινοτομία που εξοικονόμησε στο Πεντάγωνο περισσότερα από 63 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αγορά ενός καινούργιου F-35A, κόστους περίπου 75 εκατομμυρίων.
Από τη φωτιά… στην απογείωση
Η ιστορία του «Frankenjet» ξεκινά το 2014, όταν ένα F-35A με τον αριθμό AF-27 υπέστη καταστροφική αστοχία κινητήρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης απογείωσης στην αεροπορική βάση Eglin στη Φλόριντα. Η έρευνα κατέδειξε ότι θραύσματα από εσωτερικό εξάρτημα του κινητήρα διαπέρασαν το σκάφος, προκαλώντας πυρκαγιά που κατέστρεψε τα δύο τρίτα του αεροσκάφους.
Έξι χρόνια αργότερα, το 2020, άλλο ένα F-35A – αυτή τη φορά με τον αριθμό AF-211 – υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την προσγείωση στη βάση Hill στην Γιούτα, όταν κατέρρευσε ο μπροστινός τροχός προσγείωσης.
Δύο διαφορετικά αεροσκάφη, δύο αντίθετα άκρα σώματος – το εμπρόσθιο τμήμα του AF-27 και το οπίσθιο του AF-211 – αποδείχθηκε ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι νέο.
Μία τομή στην τεχνολογία των μαχητικών
Το 2022, οι μηχανικοί της Lockheed Martin και της Πολεμικής Αεροπορίας πήραν μια τολμηρή απόφαση: να ενώσουν τα δύο τμήματα, δημιουργώντας το πρώτο στην ιστορία «συγκολλημένο» F-35. Το αποτέλεσμα βαφτίστηκε «Frankenjet» – ένας όρος που αποδίδει εύστοχα την “αναγέννηση” από ετερόκλητα μέρη.
Το έργο υλοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Hill, με την κατασκευή νέων εργαλείων και εξειδικευμένων εξαρτημάτων. «Όλες οι ενότητες ενός F-35 μπορούν θεωρητικά να αποσπαστούν και να επανασυναρμολογηθούν», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός της Lockheed, Σκοτ Τέιλορ. «Αλλά δεν είχε ποτέ επιχειρηθεί στην πράξη – μέχρι τώρα».
Μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια δουλειάς, το Frankenjet πέταξε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, κάνοντας δοκιμαστική πτήση από τη βάση Hill στο εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας. Ο επικεφαλής μηχανικός του μοντέλου F-35A, Τζέφρι Τζένσεν, δήλωσε: «Η απόδοσή του έμοιαζε με αυτή ενός αεροσκάφους που μόλις είχε βγει από τη γραμμή παραγωγής».
Στα τέλη Μαρτίου, το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση Hill και εντάχθηκε στην 388η Πτέρυγα Μάχης, όπου ανήκε αρχικά και το AF-211. Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης ανήλθε σε 11,7 εκατομμύρια δολάρια – ένα εντυπωσιακό οικονομικό και τεχνικό επίτευγμα.
Η επόμενη μέρα για τα F-35
Το F-35A αποτελεί την έκδοση συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης της οικογένειας μαχητικών F-35, η οποία περιλαμβάνει επίσης το F-35B (με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που χρησιμοποιείται από τους Πεζοναύτες) και το F-35C (σχεδιασμένο για χρήση σε αεροπλανοφόρα, από το Ναυτικό). Συνολικά, η Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει 383 F-35A, ενώ 17 άλλες χώρες έχουν ήδη εντάξει ή πρόκειται να εντάξουν τα αεροσκάφη στον στόλο τους.
Η δημιουργία του Frankenjet δεν αποτελεί απλώς τεχνικό κατόρθωμα, αλλά και απόδειξη μιας νέας προσέγγισης στη διαχείριση στρατιωτικού υλικού. Μέσα από δημιουργικές λύσεις, επαναχρησιμοποίηση και τεχνολογική τόλμη, η USAF αποδεικνύει ότι η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στη μάχη – αλλά και στην ίδια τη διαδικασία συντήρησης και επέκτασης του στρατηγικού της οπλοστασίου. Και αν αυτή η προσέγγιση επαναληφθεί, ίσως ο «Frankenjet» να είναι μόνο η αρχή.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.