ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΑΝ 81 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Περισσότερες μετεγκαταστάσεις προσφύγων ζήτησε η Αθήνα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. εξέτασαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες την εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της περασμένης Συνόδου Κορυφής.
Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά πολλά κράτη – μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της μετεγκατάστασης και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία, για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος.
Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ως προς το ζήτημα χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» ο κ. Μουζάλας διατύπωσε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι, στον βαθμό που η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η Ε.Ε. και ο ΟΗΕΗΕ παρεμβαίνουν για να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».
Εξάλλου, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητήθηκε η «υπό εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» και προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Όπως είπε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν βοηθώντας υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.
Σε 349 οι πρόσφυγες που θα δεχθεί η Σλοβενία από την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, σε 349 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων τους οποίους θα δεχθεί η Σλοβενία από την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπόστιαν Σέφιτς.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Σέφιτς ανέφερε ότι στη χώρα θα μετεγκατασταθούν ακόμη 218 πρόσφυγες από την Ιταλία, καθώς και 20 από άλλα κράτη.
Πρόσθεσε ότι η Σλοβενία αναμένει ότι θα υποδεχθεί τον Απρίλιο τους πρώτους 40 πρόσφυγες βάσει των ποσοστώσεων ανακατανομής που έχουν συμφωνηθεί.
«Μόλις λάβουν καθεστώς ασύλου, οι μετανάστες θα ενταχθούν σε προγράμματα ενσωμάτωσης», ανέφερε ο κ. Σέφιτς και πρόσθεσε πως η χώρα θα υποδέχεται έως και 50 σε μηνιαία βάση, έως τον Αύγουστο του 2017.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες ουδείς πρόσφυγας ή μετανάστης έφθασε στη Σλοβενία, καθώς η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα, η Σλοβενία έχει χορηγήσει άσυλο σε 12 πρόσφυγες από τους 460 οι οποίοι υπέβαλαν σχετική αίτηση.
Στο μεταξύ, επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κήπων Έβρου, 81 οικονομικών μεταναστών που είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα, έγινε την Πέμπτη, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου.
Από τους 90 μετανάστες, για τους οποίους είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία επανεισδοχής σε αυτό το διάστημα, έγιναν δεκτοί οι 81, και ειδικότερα 13 Μαροκινοί, 7 Αλγερινοί και 61 Πακιστανοί. Οι υπόλοιποι 9 (5 Αλγερινοί, 2 Μαροκινοί και 2 Τυνήσιοι) δεν παρελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, λόγω διαφορετικής δήλωσης στοιχείων ταυτότητας ή εθνικότητας.
Το πρώτο διήμερο του Μαρτίου είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία άλλου 267 μετανάστες.