Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Υπόθεση Λιγνάδη: Σύγκρουση Γεραπετρίτη-Σκέρτσου – «Εμφύλιος» στο Μαξίμου για Μενδώνη

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

Βαριά ατμόσφαιρα από την ανεξήγητη στάση Μητσοτάκη να στηρίξει την υπουργό Πολιτισμού. Μπλέξαν οι γραμμές του επικοινωνιακού επιτελείου και άφησαν έκθετο τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο που εμφανίζεται δυσαρεστημένος

Βαριά τη σκιά της ρίχνει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου η υπόθεση του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να έχει ως μοναδικό στόχο την πολιτική προστασία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εικόνα του οποίου έχει πλέον σημαντικές ρωγμές.

Η κρίση όμως είναι μεγάλη και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξε να καλύψει πλήρως την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την περασμένη Πέμπτη στην Βουλή, η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Εκνευρισμοί και εντάσεις

Η ανεξήγητη, για έμπειρα στελέχη της ΝΔ, επιλογή του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη να στηρίξει απόλυτα την Λ. Μενδώνη και οι χειρισμοί που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες δοκίμασαν και τις αντοχές στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυρίως όμως έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από εντάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontra news υπήρξαν, εκτός από εκνευρισμούς, και στιγμές έντονης φόρτισης.

Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές στο πρωθυπουργικό επιτελείο που υπέπεσε σε σειρά στρατηγικών λαθών εδώ και 15 μέρες με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη σε σημείο που δοκιμάστηκαν και οι προσωπικές τους σχέσεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε τόσο έντονα στη δίνη της κρίσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Παρά την προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα όσα διαδραματίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυριακάτικη Κontra news κατάφερε να πληροφορηθεί αρκετά από όσα συνέβησαν στα ενδότερα της πρωθυπουργικής ομάδας.

Διαφωνία Γεραπετρίτη με Σκέρτσο

Οι συσκέψεις που έγιναν ήταν αρκετές και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε διχογνωμία μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης Λιγνάδη και για το τι πρέπει να γίνει με την Λ. Μενδώνη.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, όπου οι δημοσιογράφοι προερχόμενοι από την Αριστερά, οι Γιάννης Βλαστάρης και Δημήτρης Τσιόδρας προσπάθησαν να ισορροπήσουν μεταξύ των δυο πλευρών, ήταν να την… «πληρώσει» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ένα νέο πρόσωπο που ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον εκθείασε ως επιστήμονα – πανεπιστημιακό καθηγητή με περγαμηνές.

Αυτός όμως ο καθηγητής και νέος Εκπρόσωπος ρίχτηκε προς ώρας στην… «πυρά», καθώς έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι για την αποχώρηση του Δ. Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο. Αυτή ήταν όμως η κεντρική κυβερνητική γραμμή που εκπορεύτηκε εξ αρχής από τον Γ. Γεραπετρίτη και μετά βρήκε απέναντι τον Α. Σκέρτσο… Ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι δεν ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά του ζητήθηκε η παραίτηση όταν βγήκε στις 6 Φεβρουαρίου η πρώτη συνέντευξη-καταγγελία για βιασμό, κατά του Λιγνάδη.

Βέβαια για την ιστορία, σε αυτή την συνέντευξη δεν υπήρξε αναφορά στον Δ. Λιγνάδη, ενώ ο Α. Σκέρτσος σε μια προσπάθεια να βγάλει λάδι τον Πρωθυπουργό χρέωσε στην Λ. Μενδώνη την λανθασμένη επιλογή για το Εθνικό Θέατρο.

Δυσαρεστημένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κίνηση Σκέρτσου να αδειάσει τον Χρ. Ταραντίλη προκάλεσε και ένταση, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την συγκεκριμένη αντιμετώπιση που έχει. Μάλιστα, προχθές, την επομένη της συγκρουσιακής συζήτησης στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εμφανίστηκε σε ΜΜΕ για να περάσει την κυβερνητική γραμμή, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη που έχει τη στήριξη Σκέρτσου.

Απέναντι του βρίσκεται ο Γ. Γεραπετρίτης που εμφανίστηκε να δηλώσει, θέλοντας επί της ουσίας να στηρίξει τις επιλογές και εισηγήσεις του, ότι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης ήταν θεσμική, παρά το γεγονός της σχεδόν 15μερης σιωπής.

Όμως ο επικοινωνιακός χειρισμός της υπόθεσης δημιούργησε ρήγμα και στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς μπλέξανε οι γραμμές των Γ. Βλαστάρη, Δ. Τσιόδρα, Χρ. Ταραντίλη και Αρ. Πελώνη.

Ένα το ζητούμενο…

Δεν ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται ένταση στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού επιτελείου. Το μόνο για το οποίο υπάρχει ταύτιση είναι η ανάγκη προστασίας του Κυρ. Μητσοτάκη που όμως είναι αρκετά πιεσμένος, καθώς τα μηνύματα είναι πολλά και αρνητικά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Βουλή απέφυγαν να καθίσουν στα υπουργικά έδρανα, πρωτοκλασσάτοι υπουργοί της κυβέρνησης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο και την δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Επίσης ενδεικτικό του πολύ κακού κλίματος στην κυβέρνηση είναι ότι παρά την έκκληση του Κυρ. Μητσοτάκη να στηρίξουν την Λ.Μενδώνη μόλις 3-4, ένας εκ των οποίων ο Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσαν να προβούν σε υποστηρικτικές δηλώσεις.

Διχογνωμία στο εσωτερικό

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει ο αριθμός των βουλευτών (Ντόρα Μπακογιάννη, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Μπογδάνος κ.ά.) που ζητούν παραίτηση της Λ. Μενδώνη με πιο αιχμηρή την παρέμβαση της Όλγας Κεφαλογιάννη που είπε με έμφαση: «Δεν είναι κακό στην πολιτική να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν είναι κακό να ζητάμε και συγγνώμη. Και η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική. Δεν έχει να κάνει με το αν “ήξερα, δεν ήξερα” ούτε με το αν “φταίω ή δεν φταίω”».

Ετοιμάζονται νέες κινήσεις…

Σε αυτό το κλίμα της ανησυχίας στην Κ.Ο. της ΝΔ, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η παρέμβαση για τα εθνικά θέματα από Ευάγγελο Αντώναρο, Άρη Σπηλιωτόπουλο, Σάββα Τσιτουρίδη, Χρήστο Ζώη και Κρινιώ Κανελλοπούλου που ετοιμάζονται και για άλλες κινήσεις, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι διεργασίες στα δεξιά του πολιτικού τόξου και με το κόμμα του Γιώργου Τράγκα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Νίκος Νικολόπουλος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή