Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση ζυγίζει το πολιτικό κόστος

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Τι λένε στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου

• Γιατί διστάζουν να επιβάλλουν το μέτρο στα σώματα ασφαλείας

Η κυβέρνηση το έχει πάρει απόφαση και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Θα επιμείνει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontranews, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, στρατός, λιμενικό, κλπ). Εκτός από αυτό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και στους εργαζόμενους της εστίασης.

Μαθαίνουμε πως το θέμα έχει απασχολήσει πολύ τον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου και πως η κυβέρνηση έχει υπολογίσει το πολιτικό κόστος που θα έχει μία τέτοια απόφαση.

Επειδή στην πολιτική, και ειδικά σε κορυφαίο επίπεδο, τίποτα δεν γίνεται χωρίς να προσμετράται το κόστος από κάθε κίνηση, στην κυβέρνηση θεωρούν πως η επιλογή να επιβάλλουν τον εμβολιασμό σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες ικανοποιεί το ακροατήριο που πρόσκειται στη ΝΔ.

«Αυτοί που πιθανόν θα αντιδράσουν και που θα κατέβουν στον δρόμο και θα διαμαρτυρηθούν κατά των εμβολιασμών δεν θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως Μητσοτάκη» λένε άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα μέσα και γύρω από το Μαξίμου.

Ποιοι υποχρεώνονται να εμβολιαστούν

Υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και για όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι απειλούνται με πρόστιμα.

Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει εντός έξι μηνών και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού.

Χαμηλά τα ποσοστά στα σώματα ασφαλείας

Είναι κοινό μυστικό πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τους εργαζόμενους στα σώματα ασφάλεια για πολλούς προφανείς και αμιγώς πολιτικούς λόγους. Για αυτόν τον λόγο, δεν έχει παρθεί ακόμα η οριστική απόφαση για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους, όμως φαίνεται πως αυτό εξετάζεται πολύ σοβαρά…

«Δεν γίνεται να ελέγχουν την τήρηση των μέτρων και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι» λένε χαρακτηριστικά κάποια γαλάζια στελέχη που είναι υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

Στην Ελληνική Αστυνομία φαίνεται πως έχει εμβολιαστεί περίπου το 60%. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. είπαν πως αν αφαιρεθούν όσοι βρίσκονται σε άδεια μακράς διαρκείας, όσοι υπηρετούν στο εξωτερικό και όσοι έχουν νοσήσει, τότε το ποσοστό των μη εμβολιασμένων περιορίζεται περίπου στο 30%.

Στην κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά πως αν επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην αστυνομία, ένα μεγάλο μέρος -αν όχι όλο- αυτού του 30% θα αντιδράσει. Και πάλι όμως, επειδή όπως είπαμε τίποτα δεν γίνεται χωρίς να ζυγισθεί η διαφορά πολιτικού οφέλους-κόστους, στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι αυτό το 30% δεν …είναι κοντά στη ΝΔ.

Και επίσης θεωρούν πως οι εμβολιασμένοι αστυνομικοί θα ικανοποιούνταν αν συναναστρέφονταν μόνο με εμβολιασμένους συναδέλφους τους.

Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι το ότι είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση όσων τελικά αρνηθούν τον εμβολιασμό. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μαθαίνουμε ότι θα προηγηθεί μία επιχείρηση πειθούς προς αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων…

Αντιδρούν οι υγειονομικοί

Περίπου 20.000 υγειονομικοί σε νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και κινδυνεύουν με αναστολή εργασίας. Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση που χιλιάδες υγειονομικοί τεθούν σε αναστολή, τότε αναμένεται να δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα στο σύστημα υγείας, η οποία θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, την ώρα μάλιστα που πολλές δομές είναι υποστελεχωμένες. Από την κυβέρνηση πάντως εμφανίζονται σίγουροι πως θα καλυφθούν τα κενά.

«Πετιούνται στον δρόμο χωρίς μισθό, ενώ επί 19 μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σώζουν ασθενείς, τηρούν τα μέτρα αλλά φοβούνται να εμβολιαστούν» λέει από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός και ζητά παράταση της αναστολής, προκειμένου να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμα κάνει το εμβόλιο.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τα στοιχεία που κάνουν λόγο για 20 χιλιάδες ανεμβολίαστους, αφού υποστήριξε πως αυτά δεν περιλαμβάνουν τους υγειονομικούς που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Όπως υποστήριξε, το πραγματικό νούμερο ανέχεται στους 10 χιλιάδες…

«Προσφεύγουμε στο ΣτΕ»

«Δεν θα κάνουμε αγωγές ή μηνύσεις. Στόχος μου να προστατέψω τους πελάτες μου από την αναστολή εργασίας. Προσφύγουμε στο ΣτΕ με επιχείρημα ότι εφόσον τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, και αφού δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία κρούσματα από υγειονομικούς, το να μην επιλέξεις ηπιότερα μέσα και να καταφύγεις στην αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, είναι παραβίαση του δικαιώματος εργασίας και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας» λέει ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος υπερασπίζεται ανεμβολίαστους υγειονομικούς…

Αλλά και για αυτό, μαθαίνουμε ότι στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν… Μέχρι στιγμής, έχουμε ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις υπέρ της αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων.

Η πρώτη εκδόθηκε από δικαστήριο του Βόλου, απορρίπτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η δεύτερη ήρθε από το Κιλκίς, όπου το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε συνταγματικό το μέτρο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, απορρίπτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Παιονίας.

Όπως και να έχει, η απόφαση να επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα είναι ειλημμένη, κάτι που σίγουρα θα εντείνει την κοινωνική αναταραχή και τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή