Το κλίμα της οικονομίας σε Ελλάδα και ευρωζώνη κινείται εντός “συγκοινωνούντων δοχείων” και αυτό καταδεικνύει τις αβεβαιότητες της ελληνικής αναπτυξιακής «εξαίρεσης», στην οποία επενδύει πολλά η κυβέρνηση, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ.
Χθες, δύο παράλληλα στοιχεία επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές: ενώ ο βασικός δείκτης της μεταποίησης στην ευρωζώνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και εφτά χρόνια, «μυρίζοντας» έντονα ύφεση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όπως τον μετρά το ΙΟΒΕ, έπεσε τον Οκτώβριο, διακόπτοντας το «σερί» ανόδου των τελευταίων μηνών, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.
Η κάμψη του δείκτη στις 106,7 τον Οκτώβριο από τις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο είναι μεν μικρή, αλλά μαζί με την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντιστρέφουν την έντονα ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.
«Ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ότι «πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω ή όχι».
Στο φόντο της υποχώρησης των «μεγάλων προσδοκιών» στην Ελλάδα υπάρχει η δραματική επιδείνωση της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο σύμφωνα, σύμφωνα με την έρευνα IHS Markit. Ο δείκτης PMI των υπεύθυνων προμηθειών διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο 7ετίας.
Για 9ο μήνα ο δείκτης έμεινε κολλημένος κάτω από τις 50 μονάδες, το θεωρούμενο μεταίχμιο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας ή κατώφλι ύφεσης. «Γεωπολιτικές ανησυχίες, από το Brexit έως την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, συνεχίζουν να προκαλούν αβεβαιότητα, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση στις εγχώριες και τις εξαγωγικές αγορές», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την ευρωζώνη.
Στα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ είναι αξιοσημείωτο ότι σε βιομηχανία και κατασκευαστικό τομέα οι προσδοκίες αύξησης των παραγγελιών και της ζήτησης βελτιώθηκαν, προφανώς ενόψει των προσδοκιών που καλλιεργούν οι εξαγγελίες για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα και τα άλλα φορολογικά μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Αντίθετα, υποχώρησαν σημαντικά οι θετικές εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την κατάσταση της χώρας αλλά και τη δική τους. Χαρακτηριστική της υποχώρησης των προσδοκιών είναι και η πρόθεση των νοικοκυριών να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους.