Ο Σεντένο επιβεβαίωσε το ελληνικό επιχείρημα, για να σωθούν οι συντάξεις!
Ισχυρό υπερπλεόνασμα και χωρίς την περικοπή συντάξεων προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο κείμενο του προσχεδίου το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού βασίζεται στα ήδη ψηφισμένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των κοινωνικών αντιμέτρων καταλήγει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ ή 7,88 δις ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο, προβλέπεται να σωθούν οι συντάξεις να εφαρμοστούν όλες οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το σενάριο, η πρόβλεψη είναι ότι θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,56 % του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 6,67 δις ευρώ. Αυτό, έχοντας ξεπεράσει το δημοσιονομικό στόχο κατά 0,6% του ΑΕΠ, που σημαίνει υπερπλεόνασμα ύψους 144 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αύξηση των στόχων Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 2,1% το 2018, έναντι προβλέψεων για αύξηση 2% του ΑΕΠ και 2,4% του ΑΕΠ για το 2018 και 2019 αντιστοίχως. Η ανάπτυξη θα βασιστεί στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,6% το 2 018 και 1,1% το 2019 την αύξηση των επενδύσεων κατά 0,8% το 2018 και 11,1% το 2019.
Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,5% το 2018 και 5,8% το 2019 Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 18,3% στο 2018 και το 16,7% το 2019 ενώ η απασχόληση θα αυξηθεί 1,7% για φέτος και 1,8% τον επόμενο χρόνο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1,2% για το 2019 από 0,6% το 2018
Σεντένο: Δημοσιονομικό το μέτρο περικοπής των συντάξεων
Την ελληνική θέση ότι η μείωση των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά το πέρας του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Όπως είπε, «οι συντάξεις δεν είναι μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής καθώς το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη μεταρρυθμιστεί. Είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο. Όλοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και του χρόνου και όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι 19 μήνες νωρίτερα όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση».
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως κανονική χώρα στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και πως αυτά είναι καλά νέα.
Ρέγκλινγκ: Καλύτερος του αναμενομένου ο Προϋπολογισμός
Ανοιχτό παράθυρο για να σωθούν οι συντάξεις άφησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την κατάθεση του Προυπολογισμού 2019. Ο ίδιος, σε συνέντευξη σε Ολλανδική εφημερίδα, δήλωσε ότι «Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενόμενου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Καραμούζης: Η Ελλάδα «νησί» σταθερότητας στην περιοχή
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ελκυστικό επενδυτικό story ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και φιλοξενείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως είπε, «η Ελλάδα, υπό συνθήκες πολιτικής και μακροοικονομικής σταθερότητας και με συνέπεια και σθεναρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να γίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές επενδυτικές υποθέσεις στην Ευρώπη Έχει ορισμένα βασικά ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά, ένα «νησί» σταθερότητας στην περιοχή(…)».
Μίχαλος: αισιοδοξία για το προσχέδιο προϋπολογισμού
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι «το προσχέδιο του πρώτου μετα-μνημονιακού προϋπολογισμού δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».
«Στα θετικά του θα πρέπει να πιστωθεί η πρόβλεψη για μείωση της φορολογίας διανεμομένων κερδών που αποτέλεσε πρόσφατη απόφαση, καθώς και η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 28%». Κυρίως, η αύξηση κατά 550 εκ. ευρώ του κονδυλίου για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων, ο ίδιος τόνισε ότι «η θέση μας είναι ότι δεν είναι αναγκαία η περαιτέρω μείωσή τους, θα επιφέρει πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που τόσο έχει ανάγκη η αγορά».
Μέτρα ελάφρυνσης του 2019
Παράλληλα με την μη περικοπή των συντάξεων το οριακό υπερπλεόνασμα εξασφαλίζεται και με την εφαρμογή ελαφρύνσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πλευρά των εσόδων, προβλέπονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Σχετικά με την προβλεπόμενη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών, το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών από το 15% στο 10% κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής.
Προβλέπεται η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή. Οι ανωτέρω ομάδες υπέστησαν σημαντική επιβάρυνση από τη μετάπτωση από την τεκμαρτή στην πραγματική εισοδηματική βάση με τη μεταρρύθμιση του 2016, ενώ η αύξηση των εισφορών οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όσο και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους
Από την πλευρά των δαπανών, προβλέπεται, η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτεται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις (Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ) και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Επίσης, προβλέπεται η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 100% των εισφορών των εργαζομένων και του 50% των εργοδοτικών εισφορών.
Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά.