Απογοητευμένοι αλλά και αντίθετοι δηλώνουν, στις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν να ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, στη συνέντευξης Τύπου ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Δυστυχώς κάποια κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα. Κάποια κράτη – μέλη είναι έφηβοι», παραδέχτηκε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Ας είμαι ξεκάθαρος. Δεν φταίνε οι δυο χώρες και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν τεράστιο επίτευγμα. Πιστεύω ότι ήταν λάθος η σημερινή απόφαση, αλλά δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω», πρόσθεσε στην συνέντευξη τύπου.
Παράλληλα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από τις δυο χώρες να μην το βάλουν κάτω.
«Μην τα παρατήσετε. Κάνατε ότι πρέπει. Εγώ δεν αμφιβάλλω ότι κάποια μέρα θα γίνετε μελη της ΕΕ».
Ο Γιούνκερ υποστηρίζει πως πρόκειται για ιστορικό λάθος να μην ενταχθεί η Β. Μακεδονίας και η Αλβανία.
Όσον αφορά τον προυπολογισμό της ΕΕ που ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζήτησαν. Υποστήριξε πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα πάνω σε αυτό το θέμα αλλιώς δεν θα μπορούν να γίνονται έρευνες, ούτε θα υπάρχουν τα προγράμματα erasmus.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν από την πρώτη μέρα της Συνόδου δήλωνε αντίθετος στη διεύρυνση της ΕΕ και δικαιολογεί την στάση του αυτή επικαλούμενος διαδικαστικούς λόγους αφού όπως είπε ολόκληρο το σύστημα ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ χρειάζεται αναθεώρηση. Παράλληλα, κατέστησε σαφές την άποψή του ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ παρά το γεγονός πως η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα της και αναθεώρησε το σύνταγμά της με σκοπό να ενταχθεί στην ΕΕ.
Χθες πάντως, Πέμπτη, παρά το γεγονός, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχαν αντίθετη άποψη τελικά επικράτησε αυτή του Γάλλου προέδρου. Όλες οι χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, εκτός από τη Γαλλία. Στην περίπτωση της Αλβανίας ο Εμανουέλ Μακρον βρήκε στήριξη από την Δανία και τις Κάτω Χώρες οι οποίες επίσης αντιστάθηκαν στο να δώσουν το «πράσινο φως». Ωστόσο, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες.
Δεν ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Β. Μακεδονία και Αλβανία – Ο Πρωθυπουργός στήριξε την ένταξη
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.
«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.
«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.
Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.
Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».
Για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.
Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία – με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας – νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά χθες Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.
Μητσοτάκης για Σκόπια: Στηρίζουμε την πορεία τους προς την ΕΕ, αρκεί να σέβονται τις συμφωνίες
Η ελληνική πλευρά, που είχε ταχθεί κατά του «decoupling», της αποσύνδεσης δηλαδή των υποψηφιοτήτων Σκοπίων και Αλβανίας, προετοιμάζεται πλέον για όλα τα ενδεχόμενα. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίζουμε την οβιδιακή κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία
“Το γεγονός ότι το αναγνωρίζει έστω και τώρα ο κος Μητσοτάκης είναι θετικό, παρά τα τόσα και τόσα ψέματα που σκόρπισε για να διχάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές” σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Καλωσορίζουμε την οβιδιακή κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη που τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτό εξάλλου είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης και μακάρι να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το γεγονός ότι το αναγνωρίζει έστω και τώρα ο κος Μητσοτάκης είναι θετικό, παρά τα τόσα και τόσα ψέματα που σκόρπισε για να διχάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές.
Την επόμενη φορά που θα αναφερθεί στους «βόρειους γείτονές» μας, ίσως και να καταφέρει να αρθρώσει και το «Βόρεια Μακεδονία». Έτσι και αλλιώς οι «Μακεδονομάχοι» που τον βοήθησαν να εκλεγεί έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι τους εξαπάτησε.
Αλ. Τσίπρας για το μπλόκο της ένταξης της Β. Μακεδονίας: Μήνυμα αδυναμίας και ήττας
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Αυτό γράφει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο facebook, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, όσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια από ότι στις Βρυξέλλες. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) 18 October 2019