«Μαργαριτάρι της Μεσογείου» είναι ο Πειραιάς για την COSCO, με τον Πρόεδρο της Εταιρίας Xu Lirong, να χαρακτηρίζει την συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, «Ιστορικής σημασίας». Η συμφωνία για την μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην Κινεζική εταιρία είναι μία άμεση επένδυση ύψους 368,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να φέρει κέρδη για το Δημόσιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Οι τελικές υπογραφές έπεσαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Στην ειδική τελετή στο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού, οι δύο πλευρές ξεδίπλωσαν το κοινό όραμα τους, για το μέλλον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
«Η επένδυσή μας είναι κάθε άλλο παρά πρόχειρη, είναι εποικοδομητική και βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα προσδώσει κεφάλαια και τζίρους», ανέφερε ο Xu Lirong, τονίζοντας ότι στα σχέδια της εταιρίας περιλαμβάνονται επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, έργα προσέλκυσης νέων μεριδίων στην κρουαζιέρας, ενώ αναφερόμενος στην μέχρι τώρα παρουσία της Cosco τόνισε ότι έχει παγκόσμια πρωτιά ανάπτυξης καθώς το προηγούμενο διάστημα διακινήθηκαν 3,36 εκατ. teu (Twenty-Foot Equivalent Unit- Κοντέινερ) , ανεβάζοντας το Σταθμό στην 32η θέση σε όλο τον κόσμο από την 93η που είχε το 2010.
Η δέσμευση της εταιρίας, είναι ότι το ανανεωμένο λιμάνι θα συνεχίσει να πρωτοπορεί για να γίνει ο Πειραιάς κόμβος στη Μεσόγειο, «να αυξηθεί ο όγκος των διακινούμενων αυτοκινήτων, να αναπτυχθεί η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να αξιοποιηθεί ο νέος δρόμος του Μεταξιού».
Σύμφωνα με την εταιρία, το διμερές εμπόριο Ευρώπης – Ανατολής είναι από τα πιο σημαντικά σε παγκόσμια κλίμακα και το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, με την βάση τις μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη που έχει.
Δραγασάκης: Μέσω της συμφωνίας θα ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης απεύθυνε χαιρετισμό χαρακτηρίζοντας την ημέρα της συμφωνίας σημαντική για τις Ελληνοκινεζικές σχέσεις καθώς, ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες συνεργασίες στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο εμπόριο. Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα ενίσχυσε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας σε αμοιβαία κοινή βάση.
Μία συνεργασία που εδράζεται σε τρεις πυλώνες:
πολιτιστική παράδοση,
τις ιστορικά ανέφελες σχέσεις των δυο χωρών,
τη στρατηγική σύμπτωση συμφερόντων Ελλάδας και Κίνας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Μάρδας και η Έλενα Κουντουρά από την πλευρά της κυβέρνησης και οι Κωστής Χατζηδάκης και Ολγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και ο επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης. Από την εκδήλωση στο Ζάππειο απουσίαζε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας.