Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Ξεκινούν την Τρίτη οι συναντήσεις του Ραχόι

Ξεκαθαρίζονται οι προοπτικές για την μετά-εκλογική Ισπανία. Ο Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται για την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ξεκινώντας αυτή την Τρίτη, με τον Φερνάνδο Κλαβίχο, πρόεδρο του Συνασπισμού Καναρίων, το εθνικιστικό κόμμα από τα Κανάρια νησιά που κέρδισε μια έδρα στις εκλογές της 26ης Ιουνίου. Η εκπρόσωπος του Κανάριων εθνικιστών δήλωσε πως η στήριξη του Ραχόι θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί εντός του κόμματος, αλλά πρόβλεψε πως, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας των λαϊκών με τους φιλελεύθερους «Θιουδαδάνος», με την στήριξη των Βάσκων και Κανάριων εθνικιστικών κομμάτων .

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραχόι, ο ίδιος θα παραβρεθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που κατάφεραν να μπουν στο Ισπανικό κοινοβούλιο, πλην των «Ουνίδος Ποδέμος», αφήνοντας την συνάντηση με τον ηγέτη των σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, στο τέλος της ατζέντας. Αυτή η συνάντηση πιθανόν να διεξαχθεί μετά την σύγκλιση του κεντρικού οργάνου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, όταν θα είναι πια ξεκάθαρη η θέση του κόμματος. Ο Σάντσες, την επομένη των εκλογών είχε δηλώσει πως το κόμμα του δεν θα επέτρεπε στον Ραχόι να κυβερνήσει και δηλώνει πως θέλει να συζητήσει με όλα τα στελέχη του κόμματος τις επόμενες κινήσεις, με αφετηρία την μέχρι τώρα στάση του. Πάντως τα στελέχη του κόμματος φαίνεται να συμμερίζονται την θέση του αρχηγού, παρά τις πιέσεις που τους ασκούνται για να αποφευχθεί η Τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση.
 

Μπλοκάρουν την Καναδική οδό οι Καταλανοί Σοσιαλιστές
Στο μεταξύ, η πρόταση του κόμματος για θεσμοθέτηση ενός νομικού πλαισίου που να προβλέπει την διάσπαση κάποιας ισπανικής επαρχίας μετά από δημοψήφισμα συζητήθηκε σε θερμή ατμόσφαιρα στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονία. Η πρόταση, που βαπτίστηκε «η Καναδική οδός» είναι εμπνευσμένη από το νομικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε στον Καναδά το 2000, πριν από το δημοψήφισμα όπου απορρίφθηκε η ανεξαρτησία του Κεμπέκ.

Αυτή η πρόταση σχηματίστηκε από την ηγεσία του κόμματος ώστε να έχει την στήριξη της κυβέρνησης της Καταλονίας στην ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά προκάλεσε μια αναταραχή στους Καταλανούς σοσιαλιστές, οι οποίοι προτιμούν την διατήρηση του ομοσπονδιακού κράτους και της σχέσης με την Μαδρίτη από την πλήρη ανεξαρτησία της περιοχής.

Νέες εντάσεις στην κρίση της ισπανικής αριστεράς
Συνεχίζονται οι εντάσεις που είχαν ξεκινήσει την επομένη των εκλογών, όταν ο αριστερός συνασπισμός «Ουνίδος Ποδέμος» δεν κατάφερε να αποσπάσει την δεύτερη θέση στις εκλογές. Ο υπ αριθμόν 2 των Ποδέμος, Ι. Ερρεχόν, είχε δηλώσει πως η σύμπραξή με την «Ηνωμένη Αριστερά» είχε αποτύχει, αφήνοντας να εννοηθεί πως η συνεργασία αυτή δεν θα έχει μέλλον, μια θέση που δεν φαίνεται να συμμερίζονται ο ηγέτης των Ποδέμος, Π. Ιγκλέσιας ή ο συντονιστής της Ηνωμένης Αριστεράς, Α. Γκαρζόν. Ο τελευταίος εξέφρασε από τις σελίδες του τελευταίου του βιβλίου  πως η θέση του Ερρεχόν είναι επηρεασμένη από τις θεωρίες περί αριστερού λαϊκισμού και στοχεύει στην ιδεολογική μετριοπάθεια.

«Ένα κομμάτι των Ποδέμος θεωρεί πως αυτή η στάση είναι θέμα τακτικής. Κάτι που σου επιτρέπει να αποκρύψεις τις πραγματικές σου προθέσεις και, αφού έχεις κερδίσει την εξουσία, να πράξεις αυτά που σκοπεύεις εξ αρχής. Θέλει να χαμηλώσει τους τόνους του κόμματος με το πρόσχημα ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για μια δημοκρατική ρήξη.»

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή