• Τι είναι η «σούπερ ανοσία» που δείχνει το τέλος της πανδημίας
• Χαλαρώνουν τα μέτρα
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την κυριακάτικη kontranews
Ακόμα ένα όπλο μπαίνει στη φαρέτρα κατά του κορωνοϊού. Από βδομάδα, αρχίζει η παράδοση των πολυαναμενόμενων αντιικών χαπιών στα σπίτια των ασθενών. Η κατ’ οίκον παράδοση των χαπιών δεν αφορά όλους τους ασθενείς αλλά εκείνους που είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας. Βασική προϋπόθεση, είναι να έχουν θετικό rapid ή μοριακό τεστ.
Η διαδικασία
Αν κάποιος βρεθεί θετικός πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό που τον παρακολουθεί. Στη συνέχεια, ο γιατρός κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και η απάντηση έρχεται με τη μορφή μηνύματος τόσο στον γιατρό όσο και στον ασθενή, μέσα σε 24 ώρες. Αφού έρθει η απάντηση και αφού υπάρξει επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, ο ασθενής δηλώνει τη διεύθυνση που θα παραλάβει τα χάπια. «Η παράδοση κατ’ οίκον είναι κάτι που προσπαθήσαμε πολύ καιρό να κάνουμε. Και βέβαια τα χιόνια αυτή την εβδομάδα δεν μας βοήθησαν. Ξεκινάει την άλλη εβδομάδα. Θα είναι για συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα υγείας και βρίσκονται θετικοί με κορωνοϊό, από τα 18 και πάνω και όχι για την εγκυμοσύνη» είπε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Πράσινο φως για το χάπι της Pfizer
Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε υπό όρους τη χορήγηση του αντιιικού χαπιού της Pfizer, «Paxlovid» για την Covid-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την έγκριση του Paxlovid σε ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Το χάπι περιέχει δύο δραστικές ουσίες. Την PF-07321332 και τη ριτοναβίρη. Η PF-07321332 δρα μειώνοντας την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται, ενώ η ριτοναβίρη παρατείνει τη δράση της PF-07321332 και της επιτρέπει να παραμείνει περισσότερο στο σώμα. Μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με Paxlovid μείωσε σημαντικά τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς που έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση και έχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Cοvid-19. Μόλις, το 0,8% (8 στους 1.039) των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν για περισσότερες από 24 ώρες, σε σύγκριση με το 6,3% (66 από τους 1.046) των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα Paxlovid, ενώ υπήρξαν 9 θάνατοι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου… Το Paxlovid αναμένεται να είναι δραστικό τόσο απέναντι στη Δέλτα, όσο και στην Όμικρον. «Το προφίλ ασφάλειας του Paxlovid ήταν ευνοϊκό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες» επισημαίνει ο ΕΜΑ. Ωστόσο, προσθέτει ότι το φάρμακο μπορεί να επηρεάζει τη δράση άλλων φαρμάκων.
Η ιαπωνική έρευνα
Άλλη έρευνα επιστημόνων στην Ιαπωνία έδειξε ότι το χάπι molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη, καθώς και το ενδοφλέβιο αντιιικό της Pfizer (που δρα παρόμοια με το χάπι της) είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα μονοκλωνικά αντισώματα στοχευμένα κατά της Όμικρον, όμως η διαδικασία θα απαιτήσει πολλούς μήνες, οπότε είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα χρησιμεύσει αυτό το είδος θεραπείας σε αυτό το κύμα.
Οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν αποκτούν «τεράστια ανοσία»
Οι πλήρως εμβολιασμένοι που έχουν ασθενήσει από Covid-19 έχουν τη μεγαλύτερη ανοσία απέναντι στον ιό. Αυτό λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον των ΗΠΑ, οι οποίοι έλαβαν δείγματα από 104 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν λάβει δύο δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer. Από αυτούς, οι 42 δεν κόλλησαν ποτέ τον κορωνοϊό, οι 31 εμβολιάστηκαν μετά τη μόλυνση και οι υπόλοιποι 31 κόλλησαν μετά τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας δημιουργεί αντισώματα 10 φορές περισσότερα από ό,τι μόνον ο εμβολιασμός! Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πιθανότητα μόλυνσης και για τους εμβολιασμένους είναι υψηλή, αλλά τα συμπτώματα για αυτούς θα είναι πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν «σούπερ ανοσία». Και για αυτό πιστεύουν πως κάθε μόλυνση στους εμβολιασμένους «ενδεχομένως να μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας»!
«Κίνδυνος για πιο σκληρή μετάλλαξη»
Την εκτίμηση πως ο κορωνοϊός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός, αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος, εξέφρασε ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας και υπογράμμισε πως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη… «Πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είναι υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, η οποία μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία» δήλωσε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, προειδοποίησε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν και υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός ενός μηνός από τη νόσηση.