ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 8.500 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ευρεία συντονισμένη επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινά σήμερα – ή το αργότερο αύριο- στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.
Η απομάκρυνση όλων των περίπου 8.500 προσφύγων που παραμένουν στο σημείο θα είναι σταδιακή. Στο πλαίσιο αυτό η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα τα άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
«Αύριο (σ.σ σήμερα) ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν με 10 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αττική. Ωστόσο, έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις.
Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».
«Δεν είναι μια κατ εξοχήν αστυνομική ή αστυνομοκεντρική επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πάντως, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας για τον φόβο των αντιδράσεων ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά το ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Πάντως ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με το εάν θα είναι επαρκείς οι θέσεις στις δομές που υπάρχουν για να φιλοξενήσουν όλα τα άτομα από την προσφυγούπολη των συνόρων.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι -ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ- και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων -στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.
«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.
Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».
Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη εκκένωση της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής» εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.
Αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «ένας προς έναν», επισήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απριλίου έως σήμερα.
Παράλληλα μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύριοι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280.
Στο μεταξύ, σε 54.185 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.538 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.090 και στη νότια 324. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται σε 28.726, από τους οποίους οι 8.424 στο camp της Ειδομένης.
Στον Πειραιά κατέφτασαν χθες το πρωί με το πλοίο Αριάδνη 46 πρόσφυγες, 34 από τη Μυτιλήνη και 12 από τη Χίο. Στο λιμάνι παραμένουν εδώ και μέρες άλλοι 1.407 πρόσφυγες.
Ελαχιστοποιημένες, πάντως, παραμένουν οι ροές προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από το περασμένο Σαββάτο έως νωρίς χθες το πρωί αποβιβάστηκαν συνολικά 91 άτομα, τα 35 στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 15 στη Σάμο.